FORECASTING OF CO2 WITH THE EFFECT OF RENEWABLE ENERGY, NON-RENEWABLE ENERGY, GDP AND POPULATION FOR TURKEY: FORECASTING WITH NMGM (1, N) GRAY FORECASTING MODEL
Doç. Dr. Özlem KARADAĞ ALBAYRAK
Karbondioksit salınımı çevre üzerinde olumsuz etkisi olan önemli faktörlerden birisidir. Politika yapıcıların yenilenebilir enerji konusunda teşvik politikaları üretmelerinin nedenlerinden biri de CO2 emisyonlarını azaltmayı istemeleridir. Bu noktadan hareketle CO2 emisyonlarının farklı faktörlere bağlı olarak tahmini yapılmalı ve tahmin sonuçlarına göre yeni politikalar geliştirilip uygulanmalıdır. Bu makalede, yenilenebilir enerji tüketimi, yenilenemeyen enerji tüketimi, GSMH ve Nüfus faktörlerinin zaman içinde CO2 emisyonu üzerindeki etkisini ölçmek için gri tahmin modellerinden yeni bir yaklaşım olan NMGM (1, N) tahmin modeli kullanılmıştır. Bu çalışmada 2006-2015 verisi similasyon seti, 2016-2019 verileri test seti olarak kullanılmıştır. Bu yönteme ek olarak GM (1, N) ve çok değişkenli gri tahmin yöntemi olan ekonometrik model ile tahmin yapılmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak NMGM (1, N) tahmin modeli çok düşük sapma değerleri ile oldukça etkili bir tahmin sunmuştur.
Dergi Adı KAFKAS ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ ve İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ DERGİSİ
Makale Dili İngilizce