Neonikotinoid Pestisitlerin Histopatolojik ve Genotoksik Etkileri
Yasemen Adalı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Türkiye
Hatice Beşeren
ÖZETPestisitler, toksik etkileri ve birikimleri nedeniyle insan ve çevre sağlığı için en tehlikeli kirleticilerdenbiridir. Bu derlemede günümüzde yaygın olarak kullanılan pestisit gruplarından neonikotinoidlerininsanlar üzerindeki etkilerine dair elde edilen verilerin değerlendirilerek gelecektekiçalışmalar için özetlenmesi amaçlanmıştır.Mevcut literatür bilgileri, Kafkas Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, ZoolojiEkotoksikolojive Moleküler Biyoloji-Genetik Anabilim Dalları Laboratuvarları ve Tıp Fakültesi,Patoloji Anabilim Dalı Laboratuvarındaki çalışmalar ışığında gözden geçirilerek derleme halindedüzenlenmiştir.Canlıda oluşan serbest radikaller, lipit, karbonhidrat, protein ve nükleik asit gibi biyomolekülleriya da hücresel komponentleri etkileyip yeni serbest radikalleri oluşturur. Bu da hücrede yapısalhasarlar meydana getirerek metabolik değişikliklere yol açmaktadırlar. Bu histopatolojik vegenotoksik derlemede anlatılan çalışmalar çerçevesinde neonikotinoidlerin omurgalılarda sonderece toksik oldukları ve omurgalılarda hızlı metabolize olamadıklarından akut toksisitelerininyüksek olduğu ortaya konmuştur. Gelişmiş tekniklerin kullanıldığı ileri düzeydeki bütün araştırmalar,histolojik ve genotoksik düzeyde temel verilere dayanarak gerçekleştirilebilir ve histopatolojikve genotoksik araştırma yöntemleri özel alanlardaki araştırmaların temel anahtarıdır.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Bozok Medical Journal
Makale Dili İngilizce