The impact of an essential oil mixture on growth performance and intestinal histology in native turkish geese ( anser anser )
Doç. Dr. Mükremin ÖLMEZ
Prof. Dr. Tarkan ŞAHİN
Doç. Dr. Özlem KARADAĞOĞLU
Prof. Dr. Ebru KARADAĞ SARI
Dr. Öğr. Üyesi Serpil ADIGÜZEL IŞIK
Prof. Dr. Turgut KIRMIZIBAYRAK
Mehmet Akif Yörük
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada esansiyel yağ (EY) karışımının (Biomin) yerli Türk kazlarında besi performansı, karkas randımanı, bazı organ ağırlıkları ve duodenum kript derinliği üzerine etkisi incelenmiştir. Hayvan materyali olarak 60 adet 1 günlük Yerli Türk kazı (Anser anser) kullanılmıştır. Kazlar üç deneme grubuna ve her birinde beş hayvan bulunan dört alt gruba ayrılmıştır. Hayvanlar tartılarak ve ayaklarından numaralandırılarak homojen dağıtılmıştır. Esansiyel yağ, gruplara sırasıyla; %0.0 (EY’siz), %0.1 ve %0.2 düzeylerinde verilmiştir. Hayvanlar iki hafta konsantre yemle (%21.93 HP ve 3010 kcal/kg ME) sekiz hafta mera+arpa kırmasıyla beslenmiştir. Deneme 10 hafta sürmüştür. Araştırmada esansiyel yağ karışımının canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yem dönüşüm oranı, karkas randımanı, kalp, karaciğer, taşlık ağırlıkları üzerine anlamlı bir etkisi olmamıştır (P>0.05). Diğer yandan EY %0.1 ve %0.2 gruplarındaki hayvanlara ait kript derinlikleri, EY %0.0 grubuna göre daha yüksek çıkmıştır (P<0.05). Yapılan bu araştırma yerli Türk kazlarında EY karışımının hayvanların performansına herhangi bir etki yapmazken, duodenum kript derinliğini artırdığını göstermiştir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi