Yazarlar |
Doç. Dr. Mükremin ÖLMEZ
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Tarkan ŞAHİN
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Doç. Dr. Özlem KARADAĞOĞLU
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Ebru KARADAĞ SARI
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Dr. Öğr. Üyesi Serpil ADIGÜZEL IŞIK
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Turgut KIRMIZIBAYRAK
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Mehmet Akif Yörük
Atatürk Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu çalışmada esansiyel yağ (EY) karışımının (Biomin) yerli Türk kazlarında besi performansı, karkas randımanı, bazı organ ağırlıkları ve duodenum kript derinliği üzerine etkisi incelenmiştir. Hayvan materyali olarak 60 adet 1 günlük Yerli Türk kazı (Anser anser) kullanılmıştır. Kazlar üç deneme grubuna ve her birinde beş hayvan bulunan dört alt gruba ayrılmıştır. Hayvanlar tartılarak ve ayaklarından numaralandırılarak homojen dağıtılmıştır. Esansiyel yağ, gruplara sırasıyla; %0.0 (EY’siz), %0.1 ve %0.2 düzeylerinde verilmiştir. Hayvanlar iki hafta konsantre yemle (%21.93 HP ve 3010 kcal/kg ME) sekiz hafta mera+arpa kırmasıyla beslenmiştir. Deneme 10 hafta sürmüştür. Araştırmada esansiyel yağ karışımının canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yem dönüşüm oranı, karkas randımanı, kalp, karaciğer, taşlık ağırlıkları üzerine anlamlı bir etkisi olmamıştır (P>0.05). Diğer yandan EY %0.1 ve %0.2 gruplarındaki hayvanlara ait kript derinlikleri, EY %0.0 grubuna göre daha yüksek çıkmıştır (P<0.05). Yapılan bu araştırma yerli Türk kazlarında EY karışımının hayvanların performansına herhangi bir etki yapmazken, duodenum kript derinliğini artırdığını göstermiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi |
Dergi ISSN | 1300-6045 |
Dergi Tarandığı Indeksler | SCI-Expanded |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 09-2020 |
Cilt No | 26 |
Sayı | 5 |
Sayfalar | 625 / 631 |