Eff ect of Probiotic Mixture Supplementation to Drinking Water on the Growth Performance, Carcass Parameters and Serum Biochemical Parameters in Native Turkish Geese
Doç. Dr. Mükremin ÖLMEZ
Prof. Dr. Tarkan ŞAHİN
Doç. Dr. Özlem KARADAĞOĞLU
Prof. Dr. Metin ÖĞÜN
Mehmet Akif Yörük
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Sakine Dalga
Bu çalışmada, probiyotik karışımı (PM) ilavesinin yerli Türk kazlarının büyüme performansı ve biyokimyasal parametreleri üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Toplam 60 adet 1 günlük kaz civcivi rastgele üç gruba ayrıldı ve her grup her biri beş hayvan olmak üzere dört alt gruba ayrıldı. Kontrol grubu içme suyuna katkı maddesi eklenmezken, PM-1 ve PM-2 gruplarının içme suyuna sırasıyla 0.25 mL ve 0.50 mL PM ilave edildi. Deneme 10 haftada tamamlandı. Sonuçlar içme suyuna 0.50 mL/L PM ilavesinin canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yem/ağırlık artışı oranını iyileştirdiği ortaya konmuştur. PM ilavesi, karkas ve karaciğer ağırlığını iyileşmiş, ancak kazların kalp ve taşlık ağırlığı üzerine bir etkisi olmamıştır. Ayrıca %0.50 PM seviyesinin glikoz, total protein, albümin, kalsiyum ve fosfor gibi serum biyokimyasal parametrelerini artırdığı, trigliserit seviyesini düşürdüğü görülmüştür. Bu çalışma, içme suyuna 0.50 mL/L düzeyinde ilave edilen PM’nin yerel yetiştirici koşullarında beslenen kazların büyüme performansına kullanılabileceğini göstermiştir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı KAFKAS ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERGİSİ