Bitkisel Ekstrakt Karışımlarının Broylerlerde Performans, Karkas Randımanı ve Bazı İç Organ Ağırlıkları Üzerine Etkisi
Prof. Dr. Tarkan ŞAHİN
Tolga Sural
Doç. Dr. Mükremin ÖLMEZ
Doç. Dr. Özlem KARADAĞOĞLU
Bu araştırma broyler rasyonlarına farklı düzeylerde ilave edilen bitkisel ekstrakt karışımının (BEK) performans karkas parametreleri ve bazı iç organ ağırlıkları üzerine etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada toplam 192 adet günlük yaşta karışık cinsiyette broyler civciv (Ross 308) her birinde 48 civciv bulunan dört gruba ayrılmıştır. Gruplar kendi içinde12 adet hayvan içeren 4 alt gruba ayrılmıştır. Araştırmada bir kontrol ve üç deneme grubu oluşturulmuştur. Deneme gruplarının rasyonlarına sırası ile 1 gr/kg, 2 gr/kg ve 4 gr/kg düzeyinde BEK ilave edilmiştir. Deneme 42 gün sürdürülmüştür. Deneme sonunda rasyonlara ilave edilen BEK, performans parametreleri, kesim parametreleri ve iç organ ağırlıkları üzerine anlamlı bir farklılık oluşturmamıştır. Çalışmada BEK’ in performans değerleri üzerine etki göstermemesi aktif moleküllerinden ve uygulama dozundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Sonuç olarak bitkisel ekstrakt karışımının performans değerleri, karkas ve iç organ ağırlıkları üzerine önemli değişikliklere neden olamadıkları, ancak adı geçen katkıların optimum karışımlarının dozları belirlenerek farklı dozlarda farklı dönemlerde hayvanlar üzerinde etkilerinin incelenmesinin faydalı olacağı kanaatine varılmıştır.
Dergi Adı VETERİNER HEKİMLER DERNEĞİ DERGİSİ
Basım Tarihi 06-2020