Broyler Karma Yemlerine İlave Edilen Kekik Yağı (Origanum vulgare) ve Keçiboynuzu (Ceratonia siliqua l.) Tozu Karışımının Besi Performansı, Karkas Parametreleri ve Bazı İç Organ Ağırlıkları Üzerine Etkisi
Prof. Dr. Tarkan ŞAHİN
Ali Haydar Adıgüzel
Doç. Dr. Mükremin ÖLMEZ
Doç. Dr. Özlem KARADAĞOĞLU
karışımının besi performansı, karkas parametreleri ve bazı iç organ ağırlıkları üzerineetkisini belirlemek için yapılmıştır.Materyal ve Metot: Araştırmada, günlük yaşta 192 adet karışık cinsiyette civcivkullanılmıştır. Denemede 48’er civcivden oluşan 1 kontrol ve 3 adet deneme grubuolmak üzere toplam 4 grup oluşturulmuştur. Her grup 12’şerli 4 alt gruba ayrılmıştır.Çalışma toplam 42 gün sürdürülmüştür. Kontrol grubuna bazal rasyon verilirken,diğer üç deneme gruplarına sırasıyla kekik yağı ve keçiboynuzu tozu karışımı içerenrasyonlar verilmiştir (0.5, 1 ve 2 g/kg). Hayvanlara yem ve su ad-libitum sağlanmıştır.Gruplara 1-14. gün yapısında % 23 ham protein (HP) 3000 kcal/kg metabolik enerji(ME), 15- 28. Gün %21 HP 3100 kcal/kg ME ve 29- 42.gün % 20 HP 3200 kcal/kg MEiçeren rasyonlar verilmiştir.Bulgular: Deneme sonunda, kontrol grubuna oranla deneme gruplarında canlıağırlık (CA), canlı ağırlık artışı (CAA), yem tüketimi (YT), yemden yararlanma oranı(YYO), karkas ve iç organ ağırlıkları bakımından istatistiksel olarak farklılıkbulunmamıştır (P >0.05).Sonuç: Bu çalışmada, kekik yağı ve keçiboynuzu tozu karışımının broyler karmayemlerinde 1 g/kg düzeyinde güvenli bir şekilde ilave edilebileceği kanaatine varılmıştır.
Dergi Adı Journal of Animal Production
Basım Tarihi 12-2020