Doç. Dr. Özlem KARADAĞOĞLU
Dilek Aksu Elmalı
Mustafa Kemal Üniversitesi, Türkiye
Özlem Durna
Bu araştırma, bıldırcın içme suyuna oregofarm (nane-kekik-anason yağı) ilavesinin büyüme ve besi performansı, karkas özellikleri ve ileumun histolojik yapısı üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada her iki cinsiyette toplam 348 adet Japon bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) civcivi kullanılmıştır. Her grupta 116 civciv bulunan 1 kontrol 2 deneme grubu oluşturulmuştur. Gruplar kendi aralarında 4'erli alt gruba ayrılmıştır ve her alt grup 29 adet civcivden oluşturulmuştur. Deneme altı hafta sürdürülmüştür. Bütün deneme grupları temel rasyonla beslenmiştir ve deneme boyunca temiz içme suyu sağlanmıştır. Kontrol grubunun içme suyuna oregofarm ilavesi yapılmamıştır. 1. deneme grubu ve 2. deneme grubu içme suyuna sırasıyla 1.0 mg/5 L ve 1.5 mg/5 L. oregofarm ilavesi yapılmıştır. Tüm deneme gruplarına yem ve su ad-libitum olarak verilmiştir. Araştırma sonunda, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı bakımından 3. haftada istatistiksel açıdan önemli farklılıklar (P<0.001) gözlenmiş olup, benzer şekilde 5. haftada da aynı değerler bakımından farklılıklar tespit edilmiştir (P<0.01; 0.05). Denemede canlı ağırlıklar bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak herhangi bir farklılık gözlenmemiştir (P>0.05). Denemenin sonunda gruplar arasında sıcak ve soğuk karkas parametreleri bakımından istatistiksel olarak farklılıklar bulunmuştur (P<0.05). Esansiyel yağ ilavesinin ileumun termal yapısı üzerine etkisi görülmemiştir (P>0.05). Sonuç olarak, bıldırcın içme suyuna oregofarm ilavesinin performansı artırıcı ilave bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi