Uluslararası Öğrencilerin Sağlık Hizmeti Tecrübeleri ve Sağlık Hizmeti Kullanma Eğilimleri Üzerine Bir Araştırma
Necla Yılmaz
Süleyman Demirel Üniversitesi, Türkiye
Öğr. Gör. Rabia TATLIDİL
Olebeng Mpho Mackenzie
Bu çalışmanın amacı; uluslararası öğrencilerin sağlık hizmeti tecrübelerinin değerlendirilmesi ve sağlık hizmeti kullanma eğilimlerinin araştırılmasıdır.Çalışma ile ayrıca, öğrencilerin Türkiye’yi tercih etme nedenleri, Türkiye’de bulunma süreleri ve eğitim süreçleri gibi sosyo-demografik özelliklerin tespitedilmesi hedeflenmektedir. Araştırmanın evrenini; 2017-2018 eğitim ve öğretim yılı içerisinde, Süleyman Demirel Üniversitesi’nin farklı fakülte, enstitü ve bölümlerinde öğrenim görmekte olan 1644 uluslararası öğrenci oluşturmaktadır. Söz konusu evrenden kolayda örnekleme yolu ile 235 öğrenciye ulaşılabilmiştir.Araştırmanın verileri, 26 madde ve 6 boyuttan oluşan bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Çalışmanın sonucunda; öğrencilerin Türkiye’de en fazla eğitim almak amacıyla bulundukları ve bu eğitimin öğrenci hareketliliği programından faydalanmak ve Türkiye’nin kültürünü tanımak amacıyla gerçekleştiği tespit edilmiştir. Öğrencilerin sağlık hizmetine erişim düzeyi arttıkça ve yakın çevreden sosyal destek gördükçe Türkiye’deki yaşam şartlarından memnuniyet düzeyinin arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca; sağlık hizmeti kullanımında ayrımcılık ve eşitsizliğe yönelik algılarının düşük olması sebebiyle Türkiye’deki yaşam memnuniyetlerinin yüksek olduğu söylenebilir.
Dergi Adı Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 01-2021