Evaluating the Ability of the Modified IIEF-5 Questionnaire to Determine the Etiopathogenesis of Erectile Dysfunction
Murat Bağcıoğlu
Ümit Yener Tekdoğan
Ardahan Üniversitesi, Türkiye
Ali Ömür Aydın
Mert Ali Karadağ
Serkan Özcan
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Türkiye
Sefa Güngör
Prof. Dr. Ramazan KOCAASLAN
Amaç: Çalışmamızın amacı, eklenen sorularla modifiye edilmiş uluslararası ereksiyon işlevi değerlendirme formunu (IIEF-5) kullanarak erektil disfonksiyonlu (ED) hastalarda altta yatan etiyolojik faktörü öngörebilmektir. Materyal ve Metot: Modifiye IIEF-5 formu erektil disfonksiyonu olan hastalara uygulandı ve skoru 21’in altında olan 100 hasta ED olarak kabul edilip çalışmaya dahil edildi. Eklenen sorularla hastaların sigara ve alkol alışkanlıkları, diabetes mellitus, hipertansiyon ve koroner arter hastalıkları sorgulandı. mastürbasyon alışkanlıkları ve gece ereksiyonları da ayrıca sorgulandı. Hastalar alınan cevaplara göre psikojenik, arteriyojenik ve kavernozal ED olarak 3 alt gruba ayırıldı. Formun sonuçları penil Doppler ultrason sonuçları ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 100 hastanın ortalama yaşı 45,25±12,67 ve ortalama ED süresi 40,97±58,11 ay olarak hesaplandı. Modifiye IIEF-5 formunun etiyolojiyi öngören sonuçları ile penil doppler ultrasonografi sonuçları karşılaştırıldığında 1., 2. ve 3. yöntemler için hastaların sırasıyla %49, %75 ve %79’u doğru tanı aldı. kappa korelasyonu da sırasıyla 18, 57 ve 73 olarak belirlendi. Ortalama IIEF-5 skorları organik ve psikojenik gruplar için sırasıyla 9,92±3,94 ve 12,82±4,37 olarak tespit edildi (p = 0,001). Arteriyel, venöz ve psikojenik gruplar için ortalama IIEF-5 değerleri ise sırasıyla 8,6±3,34, 12,32±3,86, 12,32±3,86, iken arteriyel grubun sonuçlarının diğer gruptan istatistiksel olarak farklı olduğu gözlendi. Sonuç: ED etiyolojisinin belirlenmesinde kullanılan yöntemlerin çoğu invaziv iken, modifiye edilmiş IIEF-5 formu ED olan hastalarda etiyolojiyi belirlemede ve tedavide ürologların klinik pratikte yararlanabileceği basit ve doğru sonuçlar veren bir testtir.
Dergi Adı Kafkas Journal of Medical Sciences
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 01-2017
Doi Numarası 10.5505/kjms.2016.83007