Clinical, Pathological and Parasitological Evaluation of Coenurus cerebralis Infecting Domestic and Wild Ruminants
Doç. Dr. Emin KARAKURT
Dr. Öğr. Üyesi Hilmi NUHOĞLU
Prof. Dr. Barış SARI
Prof. Dr. Serpil DAĞ
Atila Akça
Prof. Dr. Enver BEYTUT
Çalışmamızda evcil ve yabani ruminantlarda gözlenen Coenurus cerebralis vakalarını sunmayı amaçladık. Bu çalışmanın materyali, 2016 ve 2019 yılları arasında, nekropsisi yapılmak üzere kürsümüze kabul edilen sekiz koyun, altı dağ keçisi ve üç sığır oluşturdu. Hayvanlarda, ekseni etrafında dönme, opistotonus, koordinasyon kaybı, tek taraflı körlük ve tortikollis gibi çeşitli nörolojik semptomlar gözlendi. Hayvanların sistemik nekropsisi yapıldı. Rutin doku takip işlemlerinden sonra, Hematoksilen ve Eozin boyaması için hazırlanan parafin bloklardan 5 μm kalınlığında kesitler alındı. Patolojik değişiklikleri belirlemek için kesitler ışık mikroskobu altında incelendi. Sistemik nekropsi esnasında sağ ile sol serebral hemisferlerde ve serebellumda tipik Coenurus cerebralis kistleri gözlendi. Kistlerin genellikle yüzeysel, yaklaşık ping pong topu büyüklüğünde, berrak sıvı ile dolu, fluktan, bazen tek ve bazen çok sayıda olduğu tespit edildi. Beyin ve serebellumun histopatolojik incelemesinde, nonpurulent meningoensefalit ile irili ufaklı skoleksler tespit edildi.
Dergi Adı Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 12-2019