The Diagnostic Accuracy of Non-invasive Fetal RhD Genotyping by Using Cell-free Fetal DNA in Maternal Plasma
Çisem Akurut
Fatma Sılan
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Türkiye
Sinem Yalçıntepe
Trakya Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Öztürk ÖZDEMİR
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Türkiye
Giriş: Rh uyuşmazlığında fetusun RhD genotipinin girişimsel olmayan prenatal tanısı, RhD negatif fetus taşıyan gebelerin hemolitik hastalıklar için artmış anti-D immünoglobulin tedavisinin önlenmesinde önemli bir role sahiptir. Bu çalışmada maternal plazmadaki hücre dışı DNA kullanılarak fetal RhD genotiplemesinin saptanmasının tanısal doğruluğunu tespit etmek amaçlandı. Yöntem: Rh uyuşmazlığı bulunan farklı gebelik haftalarında (12-40 hafta), D negatif 12 gebeden periferik kan örnekleri toplandı. 2 ml maternal plazma kullanılarak konvansiyonel bir DNA izolasyon tekniği (Qiagen, Hilden, Almanya) ile hücre dışı DNA izole edildi. Real Time PCR tekniği kullanılarak fetal RhD geni ekzon 7, ekzon 10 ve GLO geninin genotiplemesi yapıldı. Postnatal serolojik değerlendirmeler yapılmış ve sonuçlar doğrulanmıştır. Bulgular: 6 olgu (% 50) D pozitif, 6 olgu (% 50) D negatif olarak belirlendi. Tüm sonuçlar ayrıca serolojik olarak doğumdan sonra doğrulandı. Sonuç: Sonuç olarak RhD uyuşmazlığı görülen gebelerde girişimsel olmayan bir yöntem olarak maternal plazmadan elde edilen hücre dışı fetal DNA kullanılarak yapılan RhD genotiplemesinin tanısal doğruluğa sahip olduğu gösterildi.
Dergi Adı Family Practice and Palliative Care
Basım Tarihi 03-2019