MEME KANSERLİ HASTALAR VE BİRİNCİ DERECEYAKINLARINDA PERİFERAL TRANSKRİPTOMPROFİLLERİNİN ARAŞTIRILMASI
Eda Erdiş
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye
Birsen Yücel
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Öztürk ÖZDEMİR
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Meme kanserinde gen ekspresyon profillerinin kantitatif olarak ölçümü klinik düzeyde önemli bir araçolma potansiyeline sahiptir. Bu çalışmada, meme kanserli hastalar, bu hastaların birinci derece yakınlarınınperiferal transkriptom profilleri sağlıklı kontrol grubu da dahil edilerek kantitatif olarak karşılaştırılması hedeflenmiştir.Materyal-metod: Çalışma popülasyonu, cerrahi ve sonrasında kemoterapi ile tedavi edilmiş olup, radyoterapi için kliniğimize başvuran 30 meme kanserli hasta (aile öyküsü olmayan sporadik vakalar), bu hastaların30 kişilik birinci derece yakınları (kız kardeş veya kız çocukları) ve 30 kişilik sağlıklı, aile öyküsü negatif olanbireylerden oluşmaktadır. Total genomik RNA, her üç grupta da periferal kandan ayrılmıştır ve gen ekspresyon profilleri niceliksel olarak belirlenmiştir. Çalışmamızda 36 gen ürünü değerlendirilmiştir. Ancak sadeceER, HER2, p53, GATA–3, GRB–7, EGFR, MYC, BCL–2, VEGF gibi 9 genin ekspresyon profilleri kantitatif olarakölçülebilmiştir.Bulgular: Kantitatif olarak ölçülen 9 gen profili, her 3 grup için karşılaştırıldığında, gruplar arasında farksaptanmamıştır (p<0.050). Ancak HER2, GATA3, GRB-7 ve EGFR’nin gen ekspresyon profilinin ortanca kantitatif değerleri hasta grubunda, hasta yakını ve meme kanseri olmayan bireylere göre anlamlı daha yüksekbulunmuştur (p<0.050).Sonuç: HER2, GATA3, GRB-7 ve EGFR’nin gen profilinin kantitatif değerleri periferik kandan ölçülmüş olup,hasta grubunda, hasta yakını ve meme kanseri olmayan bireylere göre anlamlı daha yüksek bulunmuştur.
Dergi Adı Bozok Tıp Derg
Basım Tarihi 08-2019