Prenatal dönemde multiplex kantitatif fluoresan PCR QF PCR tekniği ile yaygın kromozomal anoploidilerin tespiti Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi deneyimi
Şenol Çitli
Binnur Köksal
Hande Küçük Kurtulgan
Nejmiye Akkuş
Prof. Dr. Öztürk ÖZDEMİR
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Türkiye
İlhan Sezgin
Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye
Amaç. Kantitatif fluoresan polimeraz zincir reaksiyonu (quantitative fluorescent polymerase chainreaction, QF-PCR) insanda major sayısal anoploidi nedeni olan kromozom 13, 18, 21, X ve Ykromozomlarının küçük ardıl tekrar (short tandem repeat, STR) analizi ile hızlıkimliklendirilmesine olanak sağlayan bir yöntemdir. Araştırmada, üçlü test pozitifliği ve diğernedenlerle riskli kabul edilen gebeliklerde QF-PCR tekniği kullanılarak fetal kromozomlarda STRanalizi yapılmış, yöntemin prenatal tanıdaki yeri ve önemi tartışılmıştır. Yöntem. Toplam 300 adetriskli gebelik analiz edilmiş olup analizlerin tamamında fetal amniyotik mayii (15 mL)kullanılmıştır. Bu amaçla Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve DoğumAnabilim Dalı tarafından analiz için gönderilen fetal amniyotik mayiinin RPM1640 besi ortamındasolid hücre kültürü ile karyotip karyogram ve QF-PCR ile STR analizleri yapılmıştır. STR analiziçin yaklaşık 05-1 mL amniyotik mayii örneğinden izole edilen total genomik DNA kullanıldı.Fetal DNAlar uygun primerler kullanılarak kromozom 13, 18, 21, X ve Yye ait toplam 17 STRbölgesi fluoresan multiplex PCR yöntemiyle amplifiye edildi ve genotiplendirildi. Bulgular.Analiz için amniyotik mayii örneği gönderilen gebeliklerin 16-20 haftalık gebelikler oldukları veen önemli etiyolojik sebebin ise ileri anne yaşı olduğu tespit edildi. Sivas bölgesine aitlaboratuvarımıza gönderilen 300 adet amniyon mayii materyalinden 1 adet trizomi 13 (Patausendromu), 1 adet trizomi 18 (Edward sendromu), 5 adet trizomi 21 (Down sendromu) olmaküzere toplam 7 adet trizomik fetus tanısı kondu ve raporlandırıldı. Bu sonuçlar aynı zamandaamniyon hücre kültürü ile elde edilen karyotip analizi ile doğrulandı. Trizomik fetusların her ikiebeveynine fetus karyotipleri hakkında genetik danışma verildi. Sonuç. Prenatal tanıda QF-PCRyönteminin yararlılığı ortaya konmuş olup rutin prenatal tanıda güvenle kullanılabileceğigösterilmiştir.
Dergi Adı Cumhuriyet Medical Journal
Basım Tarihi 12-2011