Hipertansif hastaların ailelerinde Apo E gen polimorfizmleri ve kan lipit profillerinin değerlendirilmesi
Abdullah Sezai Doğan
Cem Yenicesu
Adıyaman Üniversitesi, Türkiye
Mustafa Haki Sucaklı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Öztürk ÖZDEMİR
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Türkiye
Yeltekin Demirel
Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye
Amaç. Bu çalışmamızda, hipertansif hastaların ailelerinde Apo E gen polimorfizmleri ve kan lipitprofillerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem. Çalışmamız iki aşamada planlandı. İlkaşamada; 45 yaş altı popülasyonda CVD (CardiovascularDisease) gen mutasyonunudeğerlendirmek için, esansiyel hipertansiyona sahip 50 kişilik olgu grubu ve aynı yaş grubu vecinsiyette tansiyonu normal sınırlarda olan 50 kişilik kontrol grubu seçildi. Çalışmanın ikinciaşamasında, olgu grubundaki ACE gen polimorfizmi DD homozigot olan hastaların birinci dereceakrabalarında (50), genetik polimorfizm açısından değerlendirildi. Bulgular. Olgu grubundaApoE3/E4 alleline sahip olanların %88,9unda ailede hipertansiyon hikayesi mevcuidi. Aynışekilde E3/E2 genotipine sahip olanların hepsinde aile hikayesi pozitif idi. Olgu grubunda, 5 kişide(%10) ApoE E3/E2 gen polimorfizmi, 9 kişide (%18) ApoE E3/E4 gen polimorfizmi mevcuttu.Kontrol grubunda bu sayılar sırasıyla 7 ve 3 (%14 ve %6) idi. Olgu grubunda ApoE3/E2 genpolimorfizmi, kontrol grubundan daha yüksekti (p>0,05). Olgu grubunda E3/E4 genotipi, kontrolgrubundan yüksekti; ancak bu istatiksel olarak anlamlı bulunmadı. Total kolesterolü 200 mg/dL veüzeri olanların %62,5i olgu grubundaydı ve bu oran, kontrol grubuna göre (%37,5) istatistikselolarak anlamlı şekilde yüksekti (p<0,05). Aile grubunda bu oran %66 idi. HDL ortalama değerleri3 grupta da düşüktü (olgu grubunda 41,93 ±11,22 mg/dL, aile grubunda 40,4 ±13,4 ve kontrolgrubunda 44,93 ±15,24 mg/dL). Olgu grubunda LDL ortalaması 133,6 ±32,2 mg/dL, ailegrubunda 137,8±30,8 mg/dL ve kontrol grubunda 123,4 ±32,9 mg/dL olarak belirlendi. Totalkolesterol/HDL kolesterol oranı; olgu grubunda 4,9 ±1,4, aile grubunda 5,7 ±2,3 ve kontrolgrubunda 4,7 ±1,8 idi. Aile grubunda hipertansiyon prevalansı %56 idi (45 yaş ve altı bireylerde%37). 40 yaş öncesi hipertansiyon tanısı alanların oranı %42,9 idi. Sonuç. Hem olgu hem de ailegrubunda kolesterol, LDL değerleri ve total kolesterol/HDL oranının yüksek, HDL değerlerinindüşük olması için gerekli hayat tarzı değişikliklerinin yapılması gerektiğini düşündürmektedir.Sonuç olarak, hipertansiyon etiyolojisi sorgulanırken, genetik faktörler de göz önünde tutulmalıdırve hipertansiyondan sorumlu tutulan genlerle ilgili çalışmalar yapılmalıdır. Ayrıca hipertansifhastalar değerlendirilirken tüm aile bireylerinin taranması yapılarak, hipertansiyon ve diğerkardiyovasküler hastalıklar açısından takip edilmelidir. Özellikle 40 yaş öncesi hipertansiyon tanısıkonmuş olan hastalar ve ailesi hem genetik açıdan, hem de diğer risk faktörleri (VKİ, lipid profili,sigara, alkol) açısından takip edilmeli ve hayat tarzı değişikliklerinin uygulanması sağlanmalıdır.
Dergi Adı Cumhuriyet Tıp Dergisi
Basım Tarihi 01-2014