6 Thioguıanin in 2 amino 6 merkapto pürinthiol insan lenfosit hücre proliferasnu ve kromozomlarda telomerik asosiasyonlar üzerine in vitro etkisi
Prof. Dr. Öztürk ÖZDEMİR
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Türkiye
İlhan Sezgin
Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye
Araştırmada, bir pürin analoğu olan ve primer olarak çocukluk çağı akut lösemide kullanılan 6-thiogua-nin'in insan T-lenfositler üzerine in vitro etkisi araştırılmıştır. Ajanın, 4-20 uM/öml dozlarında lenfosit proliferasyonu üzerinde sitotoksik bir etkisinin olduğu görülmüştür. Mitotik indeks üzerine olan bu olumsuz et¬kisinin yanısıra metafaz kromozomlarında da; gap, akse¬suar kromozom, titrek yada prematür kromozom, 'disent-rik kromozom ve bazı grup kromozomlarda bazen göz¬lük kromozom yapısına varan telomerik assosiye kromo¬zomlara neden olmaktadır. Yine ajana bağlı Qiemsa bo¬yamada, metafaz kromozomların homojen olmayan böl¬gesel boyanma farklılıkları gösterdikleri saptanmıştır.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi