Sivas Populasyonunda Faktör V Genin Leiden G1691a ve Hr2 A4070g Polimorfizmleri
Nadir Koçak
Malik Ejder Yıldırım
Öztürk Özdemir
Amaç: Faktör V Leiden mutasyonu trombofilinin en sık görülen risk faktörlerinden biridir. Faktör V Leiden mutasyonun Avrupada sıklığının %7-10 olduğu belirlendi. Bu mutasyonu taşıyan populasyonlarda venöz tromboz, periferal vasküler hastalık, felç, açıklanamayan tekrarlayan gebelik kayıpları, pulmoner embolizm ve kalp krizi görülme riskinin arttığı ileri sürülmektedir. Bu mutasyondan sonra FV A4070G mutasyonu bulundu ve R2 olarak adlandırıldı. Bu polimorfizmin plazmadaki faktör V seviyelerini azalttığı, ayrıca iki fonksiyonel olarak farklı faktör V izoformu arasındaki dengeyi bozduğu ve koagulasyona eğilimi arttırdığı iddia edilmiştir. FV Leiden ve RH allelerinin prevalansı coğrafi bölgeler arasında önemli farklılıklar göstermektedir. Bundan dolayı bölgesel prevalansaların belirlenmesi, ilişkili hastalıklara yaklaşım için önemlidir. Bu amaçla, Sivas çevresinden rastgele seçilmiş 214 bireyde faktör V geninin Leiden ve R2 polimorfizmlerinin allel frekansı araştırıldı. Materyal ve Metod: Hasta grubunu Sivas bölgesinde ikamet eden bireyler arasında rastgele seçtik. 103 erkek ve 111 kadın olmak üzere toplam 214 kişi çalışmamıza dahil edildi. Çalışma grubunun bireyleri, çalışmanın amacı hakkında bilgilendirildi ve yazılı onam belgesi imzalatıldı. Gen mutasyonlarını belirlemek için periferik kan örneklerinden DNA izolasyonu yapıldı. Mutasyon analizi revers hibridizasyon prensiplerine dayanan strip assay tekniğiyle yapıldı. Veriler SPSS 15.0 istatistik programı kullanılarak analiz edildi. Sonuç: Şu ana kadar rapor edilmiş diğer populasyonlarla karşılaştırdığımızda, Sivas populasyonundaki FV Leiden ve HR2 taşıyıcılık frekanslarının bunlarla benzer olduğunu bulduk. Bu klinik açıdan takip edilmesi gereken bir bulgudur.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of Inonu University Medical Faculty