Analysis of ki ras exon 2 gene mutations in 3 methylcholanthrene and butylated hydroxytoluene induced rat lung tissues
Fikriye Polat
Oeztuerk Oezdemir
Sahende Elagoez
Bir polisiklik aromatik hidrokarbon ve potansiyel karsinojenik ajan olan MCA, deneysel kanser çalışmalarında sıklıkla kullanılır. BHT, yiyeceklerin tazeliğini, besin değerini, tadını ve rengini sabit tutmak ve korumak için, antioksidan olarak yıllardan beri yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı akciğer kanser gelişiminde, MCA ve BHT’nin rolünü araştırmak; Ki-ras ekson 2 geninde herhangi bir mutasyona neden olup olmadığını tespit etmektir. Ratlar son enjeksiyondan 26 hafta sonra servikal dislokasyon ile öldürüldü ve akciğer dokuları çıkarıldı. Kontrol ve deney grubu ratların akciğer dokuları Ki-ras ekson 2 geni nokta mutasyonları için PCR tabanlı SSCP analiziyle incelendi. Sonuç olarak Ki-ras ekson 2 geninde hiçbir nokta mutasyonu görülmedi.
mutasyon,akciğerler,butillendirilmiş hidroksitoluen,akciğer kanseri,sıçan,3-metilkolantren,genler,deneysel araştırma,antioksidanlar,gıda koruyucuları
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı TURKISH JOURNAL OF BIOLOGY