İki Muhabbet Kuşunda Pullu Bacak Sendromu ve Sağaltımı
Kerem Ural
Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Barış SARI
Bu makalede muhabbet kuşunda ayaklarda görülen yoğun pullanmaların ve gaga deformasyonlarmın Knemidokoplik deri enfeksiyonuna bağlı olduğunun ve sağaltımda tek doz kas içi ivermectin ile lokal vazelin likit uygulamalarının etkinliğinin vurgulanması amaçlandı, Bu olgunun materyalini Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi iç Hastalıkları Anabilim Dalı'na bacak derisinde pullanma, gagada şekil bozukluğu, generalize kaşıntı ve kilo kaybı şikayetiyle getirilen üçer yaşlı iki muhabbet kuşu oluşturdu. Gaga ve bacaktaki lezyonlu bölgelerden alınan deri kazıntılarından etkenin Knemidokoptex spp. olduğu belirlendi. Sağaltımda canlı ağırlığa 0.2 mg/kg ivermectin tek doz intramuskuler ve lokal vazelin likit 10 gün süreyle uygulandı. İlaç uygulamasını takip eden l ay içerisinde hayvanlardaki gaga ve bacaklardaki lezyonların iyileştiği gözlendi ve alınan deri kazıntısında Knemidokoptes spp. akarına rastlanmadı. Hastada şu ana kadar nüks saptanmadı.
mineral yağlar,teşhis,klinik görünüm,ektoparasitoz,muhabbet kuşu,deri hastalıkları,ivermektin,gaga,olgu sunumları,bacaklar,ilaç tedavisi
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler AgBiotechNet, Animal Breeding Abtracts, Animal Science Database, CAB Abstracts, Dairy Science Abstract, Helmintological Abstracts, Index Veterinarius, Nutrition Abstracts and Reviews Series B:Livestock Feeds, Nutrition and Food Database, Parasitology Database, Poultry Abstracts, Review of Medical and Veterinary Mycology, SCOPUS, Tropical Diseases Bulletin, Veterinary Bulletin, VetMed Resource, Zoological Record, ULAKBİM ve Türkiye Atıf Dizini