Bir kırlangıçta Dermanyssus gallinae olgusu ve sipermetrin ile sağaltımı
Arif Kurtdede
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Kerem Ural
Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye
Mustafa Sinan Aktaş
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Cenker Çağrı Cıngı
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Barış SARI
Bu makalede bir kırlangıç yavrusunda saptanan Dermanyssus gallinae akarının ve sipermetrin ile sağaltımının vurgulanması amaçlandı. Doğada tesadüfen bulunarak getirilen kırlangıç yavrusunun fiziksel muayenesinde vücut kondüsyonunun zayıf olduğu, derisi üzerinde papüler ve veziküler tarzda lezyonlann ve kaşıntının varlığı belirlendi. Deriye daha yakından bakıldığında tüyler üzerinde hareketli kırmızı renkli akarlar dikkati çekti. Yapılan mikroskopik muayenede akarın Dermanyssus gallinae olduğu belirlendi. Sağaltım için %5'lik dekstroz ve vitamin B kompleks ve peros besleyici solüsyonun yanı sıra etkene yönelik olarak lokal Sipermetrin emülsiyon konsantre solüsyonu 3 gün ara ile 3 kez uygulandı ve tam bir iyileşme sağlandı.
sipermetrin,teşhis,vücut kondüsyonu,Hirundinidae,klinik görünüm,hastalık kontrolü,Dermanyssus gallinae,deri lezyonları,olgu sunumları,ilaç tedavisi,glukoz,vitamin b kompleksi
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi