Erzurum Yöresinde Buzağılarda Cryptosporidium Türlerinin Prevalans
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Mükremin Özkan ARSLAN
İbrahim Sona
Erzurum il merkezi ve çevresinden olmak üzere 12 odaktaki 30 buzağı ahır/çiftliği 2007 yılı Mart-Nisan aylarında ziyaret edilmiştir. Üç aylığa kadar olan buzağıların rektumlarından alınan dışkı örnekleri santrifüj edilmiş ve sedimentten yaymalar hazırlanarak modifiye asit fast boyama yöntemi ile incelenmiştir. Erzurum yöresinde buzağılarda Cryptosporidium prevalansı %22,8 (43/189) oranında bulunmuştur. Bu protozoonun prevalansı ishalli buzağılarda %30,3 (36/119), normal dışkılı olanlarda %10.0 (7/70) olarak saptanmıştır. Buzağılarda Cryptosporidium türlerinin odak/yerleşim yeri ve ahır/çiftlik prevalansı sırası ile %91,7 (11/12) ve %53,3 (16/30) olarak tespit edilmiştir. Enfeksiyonun prevalansı devlet çiftliklerindeki buzağılarda %17,3 (18/104) olduğu halde, bu oran köy ahır/çiftliklerinde %29,4 (25/85)'e kadar çıkmıştır. Araştırma süresince iki çiftlikte (2/30, %6,7) ve 16 (16/189; %8,5) ishalli buzağıda klinik ön tanı olarak cryptosporidiosisden şüphelenilmiştir. Halka ait olan bu çiftliklerdeki buzağıların %87,5 (14/16)'inde Cryptosporidium sp. ookistleri saptanmıştır.
Kriptosporidioz,İshal,Dışkı,Hayvanlar,Sığır,Yaygınlık,Sığır hastalıkları,Cryptosporidium
Dergi Adı Türkiye Parazitoloji Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Index Medicus/Medline/PubMed, BIOSIS-Zoological Record, BIOSIS Previews Biological Abstracts, CABI Abstracts and Bibliographic Databases, TÜBİTAK ULAKBİM TR Dizin, Index Copernicus ve Türkiye Atıf Dizini
Basım Tarihi 01-2008