INVESTIGATION OF THE PROTECTIVE EFFECTS OF POMEGRANATE (Punica granatum L.) PEEL EXTRACT ON LIPOPOLYSACCHARIDEINDUCED UVEITIS IN RATS
Tuğba Nurcan Yüksel
Doç. Dr. Muhammed YAYLA
Duygu Köse
Rüstem Anıl Uğan
Doç. Dr. Erdem TOKTAY
Doç. Dr. Pınar AKSU KILIÇLE
Elif Çadırcı
Zekai Halıcı
Nar kabuğu, yüksek antioksidan aktiviteye sahip flavonoitler, elajitanenler, fenolikler ve proantosiyanidin bileşikleri gibi biyoaktif bileşenler içermesi nedeniyle en faydalı parçalardan biridir. Nar kabuğundaki yüksek punikalagin içeriği, antienflamatuvar, antioksidan ve antiapoptotik etkiler üretmesini sağlar. Bu çalışmada deneysel lipopolisakkarit (LPS) kaynaklı üveit modelinde nar kabuğu ekstresinin (NKE) koruyucu etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. 60 sıçan rastgele 12 gruba ayrıldı (n = 5). Sağlıklı grup intraperitoneal normal salin; üveit grubu 200 μg/kg LPS; deksametazon (DEX) grubu 200 μg/kg LPS ve 1 mg/kg DEX; NKE100, NKE300 ve NKE500 grupları ise 200 μg/kg LPS ile birlikte sırasıyla 100, 300 ve 500 mg/kg NKE aldı. Göz dokuları 3. ve 24. saatte toplandı ve moleküler, biyokimyasal ve histopatolojik olarak incelendi. NKE uygulamasını takiben üveitik sıçanlarda tümör nekroz faktörü-α, vasküler endotelyal büyüme faktörü ve kaspaz-3 seviyeleri doza bağlı olarak belirgin şekilde azaldı. NKE uygulaması, doza bağlı olarak artan etkileri ile Glutatyon, Süperoksit dismutaz ve Malondialdehit gibi oksidatif strese bağlı faktörlerdeki üveitik bozuklukları önemli ölçüde iyileştirdi. NKE ayrıca üveit ile ilişkili göz dokularındaki histopatolojik değişiklikleri de ortadan kaldırdı. NKE, antienflamatuvar, antioksidan, antiapoptotik ve antianjiyojenik etkileri ile üveit için alternatif koruyucu tedavi yöntemlerine katkıda bulunarak umut verici bir ajan olabilir.
Anti-inflammatory,Antioxidant,LPS-induced uveitis,Pomegranate peel,Punicalagin,TNF-α
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Trakya University Journal of Natural Sciences