Defne (Laurus nobilis L.) ve Zahter (Thymbra spicata L.) Uçucu Yağlarının Farklı Konsantrasyonlarda Rhyzopertha dominica (Coleoptera: Bostrichidae) ve Oryzaephilus surinamensis (Coleoptera: Silvanidae) Üzerine Fumigant Etkilerinin Araştırılması
Prof. Dr. Mehmet Ali KIRPIK
Doç. Dr. Pınar AKSU KILIÇLE
Yağmur Yıldız Asker
Bu çalışmada Defne (Laurus nobilis L.) ve Zahter (Thymbra spicata L.) uçucu yağlarının farklıkonsantrasyonlarda Rhyzopertha dominica (Coleoptera: Bostrichidae) ve Oryzaephilus surinamensis (Coleoptera:Silvanidae) üzerine fumigant etkileri araştırılmıştır. Bitkilerin yaprak kısımları uygun şartlarda kurutulup su buhardistilasyonu ile uçucu yağları elde edildi. L. nobilis (12.5, 25, 50, 100, 150 µl L-1) ve T. spicata (12.5, 25, 50, 100, 150µl L-1) aseton (150 µl L-1) ile çözülerek R. dominica ve O. surinamensis türleri için belirlenen süre ve dozlardauygulandı. R. dominica için kurulan deney düzeneğinde, L. nobilis için uygulanan ilk doz herhangi bir maddeuygulanmayan negatif kontrolle benzer sonuçlar gösterirken, doz ve zaman artışına bağlı olarak ölüm sayılarınınarttığı görüldü ve 100 µl L-1lik dozda 24 saat sonunda %100 fumigant toksisite kaydedildi. Aynı böcek türü için T.spicata uygulaması sonucunda da benzer sonuçlar görülürken en yüksek doz 24 saat sonunda %100 fumigant toksisitegösterdi. Diğer bir depo zararlısı olan O. surinamensis için de aynı bitki uçucu yağları ve dozları kullanılarak bu türiçinde benzer sonuçlar kaydedildi. Elde edilen veriler neticesinde önemli depo zararlılarından olan R. dominica ve O.surinamensis için bitki uçucu yağ ve bileşenleri sentetik pestisitlerin kullanımının azaltılması amacıyla kullanılabilir.
Dergi Adı Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 03-2019