Nar Kabuğu Ekstresinin Sıçanlarda Paklitakselleİndüklenen Primer Nöron Hasarına Karşı Koruyucu Etkisi
Doç. Dr. Muhammed YAYLA
Doç. Dr. Damla BİNNETOĞLU
Çağlar Demirbağ
Trakya Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Pınar AKSU KILIÇLE
Amaç: Potansiyel bir anti-karsinojen olan nar kabuğunun kemoterapötiklerile tedavisinin tedaviyi desteklediği ve daha güçlü antikanser etki oluştuğu gösterilmiştir. Ancak nar kabuğunun kanser kemoterapisinebağlı gelişebilecek nörotoksisiteye karşı nasıl bir etkigöstereceği konusunda bir bilgi bulunmamaktadır. Çalışmamızdagüçlü antioksidan olan nar kabuğunun sıçanlarda paklitaksel ile indüklenenprimer nöron hasarındaki etkilerini biyokimyasal ve moleküleranalizler ile ortaya koymayı amaçladık. Materyal ve Metot: Yeni doğan sıçan yavrularından elde edilen primernöron hücre kültüründe paklitaksel toksisitesi indüklendi. PPE200, 300 ve 400 mg/ml dozlarında koruyucu etki için paklitakselden2 saat önce uygulandı.Bulgular: Hücre canlılığı için yapılan MTT analizinde paklitaksel 24saat sonunda nöron hasarı oluşturarak hücre canlılığını azaltmıştır.PPE ise tüm dozlarda anlamlı bir şekilde paklitaksel toksisitesiniönleyerek hücre canlılığını korumuştur. PPE bu etkilerini oksidatifstresi azaltarak, antioksidan kapasiteyi artırarak ve aynı zamandapro-inflamatuar sitokin olan TNF-α eksresyonunu ve apoptotikproteinler olan caspase 9 ve 3 ekspresyonunu baskılayarak ortayakoymuştur.Sonuç: PPE antioksidan, anti-inflamatuar ve anti-apoptotik etkisiile paklitaksele bağlı gelişen primer nöron hasarını önlemiştir.
Dergi Adı Kafkas Journal of Medical Sciences
Basım Tarihi 12-2018