Erzurum yöresinde buzağılarda Toxocara vitulorum yaygınlığı
Prof. Dr. Mükremin Özkan ARSLAN
Prof. Dr. Barış SARI
Prof. Dr. Gencay Taşkın TAŞÇI
Mustafa Sinan Aktaş
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Özet Bu çalışma, Mart-Nisan 2007'de Erzurum ve çevresinde buzağılarda Toxocara vitulorum prevalansını belirlemek amacıyla sütçü işletmelerde yürütülmüştür. Bu sürede merkez köyleri başta olmak üzere Erzurum yöresinde 12 yerleşim yerindeki 30 çiftlik/ahır ziyaret edilmiştir. Klinik olarak ishalli veya normal dışkılı 3 aylığa kadar olan buzağıların rektumundan alınan dışkı örnekleri çinko sülfat santrifüj flotasyon yöntemi ile Toxocara vitulorum yumurtaları yönünden incelenmiştir. Erzurum yöresindeki buzağılarda Toxocara vitulorum prevalansı %1.1 (2/189) olarak bulunmuştur. Enfekte hayvanların; ishalli, 2 aylık, erkek olduğu ve bunlardan birinin kamu çiftliğinde diğerinin ise halk elinde bulunan bir buzağı ahırında bulunduğu kaydedilmiştir. Enfeksiyonun yaygınlığı ishalli buzağılarda %1.7 (2/119) oranında tespit edilmiştir. Yaş gruplarına göre ise T. vitulorum yaygınlığı 1-2 aylıklarda %2.7 (2/74) oranında görülmüş olup, bir aylığa kadar olan buzağılarda enfeksiyon saptanmamıştır. Toxocara vitulorum yumurtası görülen dışkıların birinde Eimeria bovis oocysti görülmüş olup, başka helmint yumurtası olmadığı gibi Cryptosporidium yönünden de negatif bulunmuştur. Toxocara vitulorurrfa yerleşim yerlerinin %16.7 (2/12)'sinde, çiftlik/ahırların ise %6.7 (2/30)'sinde rastlanmıştır.
buzağı,Erzurum,toksokariaz,Doğu Anadolu Bölgesi,iplik solucanları,hastalık yaygınlığı,Toxocara vitulorum
Bildiri Türü Tebliğ/Bildiri
Bildiri Alt Türü Poster Olarak Sergilenen Tebliğ (Ulusal Kongre/Sempozyum)
Bildiri Niteliği Alanında Hakemli Ulusal Kongre/Sempozyum