Covid-19 Küresel Salgında Dünyada ve Türkiye’de Uygulanan Ekonomi Politikaları ÜzerineBir Değerlendirme
Doç. Dr. Savaş DURMUŞ
Dilek Şahin
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye
21. Yüzyıla damgasına vuran olayların başında şüphesiz Covid-19 salgını yer alacaktır. Tarih boyunca Dünya üzerinde görülen salgın hastalıklar içerisinde bulaşma oranı ve hızı yüksek olan diğer hastalıkları geride bırakan Covid-19, ölüm riski en yüksek olanıdır. Çin’de ortaya çıkan Covid-19 hastalığı bugün küresel anlamda 170’den fazla ülkeye sirayet etmiştir. Dünya üzerinde Birleşmiş Milletlere üye olan egemen ülke sayısının 195 olduğu verisinden hareket edildiğinde hastalığın dünya ülkelerine yayılma oranının %87’den daha fazla olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır. Benzer şekilde, dünya ülkelerinin toplam nüfusunun 7,6 milyar, vaka sayısının ise 6,5 milyon olduğu dikkate alındığında hastalığın insanlar arasında bulaşma oranın % 8,5’dan daha fazla olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu yayılma ve bulaşıcılık özelliğinden ötürü Covid-19, Dünya Sağlık Örgütü tarafından, pandemi olarak ilan edilmiş ve pandemik hastalıklar kategorisinde yer almıştır. Pandemi’nin oluşturduğu negatif etki sadece sağlık sektörü ile sınırlı kalmayıp, hem insanlar hem de ülkeler üzerinde bir panik havası oluşturdu. Küresel salgınla birlikte sağlığın olduğu kadar, ekonominin de korunması ve salgınla ekonomiye daha fazla zarar vermeden mücadele edilmesi son derecede önemlidir. Bu açıdan (hareketle) dünya ülkelerinin aldıkları/alacakları ekonomik ve finansal tedbirler oldukça önem arz etmektedir. Özellikle salgın sürecinin devam ettiği bu süreçte ülkeler para ve maliye politikalarını en rasyonel şekilde kullanması gerekmektedir. Bu kısım eklenebilir. Bu çalışmada, Covid-19 küresel salgınının dünya ve Türkiye ekonomisi üzerindeki olası etkisi ve bu dönemde uygulanan ekonomi politikaları hakkında bilgi verilmiştir.
Dergi Adı Turkish Studies
Basım Tarihi 01-2020