Yapısal Kırılmalı Testlerle Türkiye’de Bankacılık Sektörü Kredileri ve Ekonomik Büyüme İlişkisinin Analizi
Dilek Şahin
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Savaş DURMUŞ
Bu çalışmanın esas amacı, 2006:01 ve 2017:06 dönemleri arasındaTürkiye’de bankacılık sektörü kredileri ve ekonomik büyüme arasındakiilişkiyi analiz etmektir. Değişkenlerin durağanlığı yapısal kırılmasız birimkök testi (ADF, PP) ve bir yapısal kırılmaya izin veren (Zivot-Andrews)birim kök testi ile analiz edilmiştir. Değişkenler arasında uzun dönemli birilişkinin olup olmadığı Gregory-Hansen yapısal kırılmalı eşbütünleşmetesti ile araştırılmıştır. Gregory-Hansen eşbütünleşme testi sonuçlarına göre,değişkenler arasında uzun dönemli ilişkiden bahsetmek mümkündür. Uzundönem katsayılarının tahminde FMOLS ve CCR analizi uygulanmıştır.Analiz sonucunda, bankacılık sektörü kredisinde %1’lik artışın ekonomikbüyümeyi %0.37 oranında arttırdığı görülmüştür. Değişkenler arasındakinedenselliğin yönü Fourier Toda-Yamamato nedensellik testi, Breitung veCandelon Frekans Alanı nedensellik testi ve Hatemi-J Asimetrik nedenselliktesti ile ele alınmıştır. Fourier Toda-Yamamoto nedensellik testinde,bankacılık sektörü kredilerinden ekonomik büyümeye doğru tek yönlünedensellik ilişkisinin olduğu görülmüştür. Breitung ve Candelon FrekansAlanı nedensellik testinde ise, ekonomik büyüme ve bankacılık kredileriarasında kısa dönemde nedensellik ortaya çıkmazken; orta ve uzun vadedenedensellik ilişkisinin ortaya çıktığı görülmektedir. Hatemi-J Asimetriknedensellik testinde ise; ekonomik büyümede ki negatif şoklardan, bankacılık sektörü kredilerine doğru negatif bir nedenselliğin olduğu görülmektedir.
Dergi Adı Mali Çözüm Dergisi
Basım Tarihi 03-2019