MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELERİN ENDEKS GETİRİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BİST ÖRNEĞİ
Doç. Dr. Tuncer YILMAZ
Dilek Şahin
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye
Sermaye piyasası ile para piyasası, bir ülke ekonomisinde reel kesim ile finans kesiminioluşturan önemli finansal piyasalardır. Bu piyasalar fon arz ve talebinin karşılaştığı, tahvil, hissesenedi, döviz, altın, mevduat sertifikası, finansman bonosu gibi finansal varlıkların alınıpsatıldığı piyasalardır. Finansal piyasalarda fon transferi tasarruf fazlası olan ekonomikbirimlerden tasarruf açığı olan ekonomik birimlere doğru gerçekleşmektedir. Böylece finansalsistem sayesinde piyasalarda fırsatları değerlendirmek isteyenlere fon transferi sağlar,çeşitlendirilmiş bir portföy sayesinde risk transferi ve paylaşıma olanak sağlar, finansal varlıklaralikidite özelliği kazandırır ve son olarak ihtiyaç duyulan fonun temin edilmesi için arama ve bilgiedinme maliyetini azaltmış olur. Bu sayede ülke ekonomisinin sürekli ve dengeli bir şekildegelişmesi için tasarrufların reel ekonomiye kanalize edilmiş olur.Bu çalışmada, Borsa İstanbul (BİST)’da yer alan BİST Banka (XBANK) ve BİST Mali(XUMAL) endekslerinin getirileri ile bazı makro ekonomik değişkenler arasındaki ilişkiincelenmiştir. Araştırmada makro ekonomik değişkenler olarak bankalarca uygulanan ortalamamevduat faiz oranı, dolar kuru, euro kuru, enflasyon oranı ve altın fiyatları yer almaktadır. Veriseti 2006:05-2018:10 dönemine ait aylık verilerden oluşmaktadır. Endeks getirileri ile makroekonomik değişkenler arasındaki ilişkiyi incelerken VAR (Vector Autoregressive) analizindenyaralanılmıştır. Çalışmada elde dilen sonuçlara göre, bağımsız değişken olarak alınan makroekonomik değişkenlerin bağımlı değişken olan endeks getirilerini açıklama oranları ile pozitif venegatif etkileme dönemleri genel olarak aynı olduğu gözlemlenmiştir.
Dergi Adı Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi
Basım Tarihi 03-2019