OECD Ülkelerinde Ekonomik Büyüme ve Çevre Kirliliğinin Sağlık Harcamaları Üzerine Etkisinin Analizi
Dilek Şahin
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Savaş DURMUŞ
Bu çalışmanın amacı, 1990-2014 dönemi arasında 21 OECD ülkesinde çevresel tahribatın ve ekonomik büyümenin sağlık harcamaları üzerindeki etkisini analiz etmektir. Çalışmada çevresel tahribatın göstergesi olarak CO2 emisyonu, ekonomik büyümenin göstergesi olarak kişi başına reel GSYH ve kişi başına düşen sağlık harcaması değişkeni kullanılmıştır. Analiz kapsamında, paneli oluşturan değişkenler arasında ve modelde yatay kesit bağımlılığının olup olmadığı test edilmiştir. Sonuçlar doğrultusunda, yatay kesit bağımlılığını dikkate alan ikinci nesil CADF birim kök testi uygulanmıştır. Daha sonra Westerlund ve Edgerton (2007) Eşbütünleşme testi uygulanmıştır. Son olarak değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisi Emirmahmutoğlu-Köse nedensellik testi kullanılarak analiz edilmiştir. Emirmahmutoğlu Köse (2011) nedensellik testinde, Finlandiya, İspanya, İsveç, Portekiz ve Yunanistan da CO2 emisyonundan sağlık harcamalarına doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi bulunmuştur. Finlandiya, İsveç, İsviçre, İtalya, Hollanda, Polonya, Yunanistan, Avustralya, İspanya, Kanada ve Norveç'te ekonomik büyümeden sağlık harcamalarına doğru nedensellik ilişkisi olduğu görülmüştür.
Dergi Adı Finans Politik ve Ekonomik Yorumlar
Basım Tarihi 03-2019