Kars yöresi ithal simental ineklerinde subklinik ve klinik mastitislerin görülme oranı ve etkili antibiyotiklerin belirlenmesi
Prof. Dr. Mitat ŞAHİN
Armağan Çolak
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Salih OTLU
Fuat Aydın
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Oktay Genç
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Ma Güler
Prof. Dr. Hasan ORAL
Bu araştırma Kars ili merkez köylerine, ithal olarak getirilen Simental ırkı, 2 yaşında ve ilk laktasyon döneminde olan inekler üzerinde yürütüldü. Bu sığırlardan 304'ü California Mastitis Testi (CMT) ile muayene edildi. CMT pozitif 51 (%16.77) mastitisli inekten 71 süt örneği alınarak mikrobiyolojik muayene yapıldı, izole ve identifiye edilen bakterilerin Linkomisin, Ampisilin+Sulbaktam, Eritromisin, Enrofloksasin, Danofloksasin, Sulfametaksasol+ Trimetroprim ve Penisiline karşı olan duyarlılıkları Diagnostic Sensitivity Test (DST) Ağarda Kirby-Bauer disk diffuzyon yöntemiyle belirlendi. Araştırmada ineklerin 48'nin (%15.78) subklinik, 3'nün (%0.98) klinik mastitis olduğu saptandı. Mikrobiyolojik yoklamaya tabi tutulan 71 süt örneğinin 52'sinde (%73.24) toplam 57 aerobik etken izole ve identifiye edildi. Bu etkenlerin 17'si (%29.82) Staph. aureus, 10'u (%17.54) Staph. epidermidis, 8'i (%14.03) Str. agalactiae, 5'i (%8.77) Str. dysgalactiae, 5'i (%8.77) Candida spp., 4'ü (%7.02) Str. uberis, 2'si (%3.50) Micro-coccus spp., 2'si (%3.50) E. coli, 2'si (%3.50) Enterobacter spp., 1'i (%1.75) Diplococcus spp., 1'i (%1.75) Bacillus spp. olduğu saptandı. Mastitislt süt örneklerinin PPLO ağara yapılan ekimlerinden herhangi bir mikoplazma türü izole edilemedi. İzole ve identifiye edilen bakterilere karşı yapılan antibiyogram testinde en etkili antibiyotiklerin; Ampisilin+Sulbaktam, Enrofloksasin, Danofloksasin ve Sefaparazon olduğu belirlendi.
sığır,ilaç direnci,Kars,etiyoloji,Türkiye,sığır hastalıkları,sığır meme yangısı,Simmental,ilaç tedavisi,bakteriyel hastalıklar
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı KAFKAS ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERGİSİ