The Serological Study on Brucellosis of the Bulls and Comparison of the used Tests in the Northeast Anatolia Region of Turkey
Prof. Dr. Özgür ÇELEBİ
Prof. Dr. Fatih BÜYÜK
Doç. Dr. Aliye GÜLMEZ SAĞLAM
Dr. Öğr. Üyesi Elif ÇELİK
Doç. Dr. Doğan AKÇA
Prof. Dr. Salih OTLU
Prof. Dr. Mitat ŞAHİN
Mine Akgün
Bu çalışmada ineklerde brusellozisin endemik olduğu Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde (Kars, Ardahan, Iğdır illeri) yetiştirilen boğalarda brusellozis prevalansının Rose Bengal Plate Test (RBPT), Serum Agglutination Test (SAT) ve Complement Fixation Test (CFT) ile belirlenmesi ve bu testlerin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın materyalini Kars, Ardahan ve Iğdır illerinde ailesel düzeyde ve ekstansif olarak yetiştirilen sığır işletmelerinde bulunan hastalığa ilişkin herhangi bir klinik belirti göstermeyen boğaların kan örnekleri oluşturdu. Örneklem alanında boğalarda brusellozis prevalansının belirlenmesine yönelik ilk olan bu araştırmada değerlendirilen 227 boğaya ait kan serumlarının 21'i (%9.25) RBPT, 19'u (%8.37) SAT ve 20'si (%8.81) CFT ile pozitif olarak saptanmıştır. Hayvanlarda, sığır brusellozisinin bulaşmasında en çok karşılaşılan doku ve vücut sıvılarının sindirimi, mukoz membranlarla temas, direkt inokülasyon ve fomitlerin yanı sıra vajinanın infeksiyonlara nonspesifik bariyer oluşturması göz önünde bulundurularak hastalığın aktarımında daha az rol oynadığı düşünülen veneral bulaşma da dikkate alınması gereken bir husustur.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi