Seroprevalance of Brucellosis and Leptospirosis in aborted dairy cows
Fuat Aydın
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Hi Gökçe
Bu araştırma abort yapmış süt sığırlarında brusellozis ve leptospirozis'in seroprevalansının belirlenmesi amacıyla planlandı. Bu amaçla hem brusellozis hem de leptospirozis'e karşı aşılanmamış 163 abort yapmış sığır kan serum örnekleri toplandı. Aynı serum örneklerinin Competetive Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (C-ELISA), Complement Fixation Test (CFT), Rosebengal Plate Test (RBPT) ve Serum Agglutination Test (SAT) ile değerlendirilmesinde B. abortus's karşı sırasıyla % 68,1, % 65,6, % 58,9 ve % 55,2 oranında pozitiflik belirlendi. Araştırmada B. abortus S-19'un ergin dozu ile aşılanmış 15 sığırdan 6 ay sonra alınan kan serum örnekleri CFT ve C-ELISA kullanılarak aşılı ve doğal infekte sığırlar arasında antikor titrelerini karşılaştırmak amacıyla kullanıldı ve 6 ay önce aşılanan hayvanların 6 aydan önce yeniden aşılanması gerektiği sonucuna varıldı. Dominant leptospira serovarlarını belirlemek amacıyla abort yapmış sığır kan serum örnekleri mikroskobik aglütinasyon test (MAT) ve ELISA teknikleri kullanılarak değerlendirildi. Leptospirozis için ELISA'nın sensitivite ve spesifitesini belirlemek amacıyla mikroskobik aglütinasyon test standart test olarak kabul edildi. Her iki testde L. hardjo antijeni kullanıldığında ELISA'nın sensitivitesi % 92,6, spesifıtesi ise % 92 olarak belirlendi. Toplam 66 (% 40,5) serumda hem L. grippotyphosa hem de L hardjo'ya karşı pozitiflik tespit edilirken, bu serumların 46 (% 28,2)'sında L. hardjo'ya, 39 {% 23,9)'unda L grippotyphosa'ya karşı MAT ile pozitiflik tespit edildi. Serumların hiçbirinde diğer leptospira serovarlarına karşı herhangi bir pozitiflik tespit edilmedi.
brusellozis,sığır,leptospirozis,Leptospira grippotyphosa,bağışıklık deneyi,serolojik etüdler,hastalık yaygınlığı,yavru atma,seroloji,aglütinasyon testleri,seroprevalans,bakteriyel hastalıklar,ELISA
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı TURKISH JOURNAL OF VETERINARY & ANIMAL SCIENCES