Kars Bölgesi koyunlarında gözlenen pnömoniler üzerine patolojik ve etiyolojik incelemeler
Prof. Dr. Enver BEYTUT
Prof. Dr. Salih OTLU
Mahmut Sözmen
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Hasan Talha Demirezen
Selim Turan
Göksel Ertekin
Bu çalışma ile, Kars bölgesi koyunlarında gözlenen pnömonilerin patolojik ve etiyolojik olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, özel bir mezbahada kesime alınan 2482 koyuna ait akciğerler ve mediastinal lenf düğümleri incelenmiş ve 145 (% 5.8) akciğerde makroskobik olarak pnömoni tespit edilmiştir. Pnömonili akciğerlerde, lezyonların özellikle kranial loblara yerleştiği gözlenmiştir. Mikroskobik incelemeler sonucu pnömoniler; kataral-purulent bronkopnömoni (% 1.69), apseli-nekrotik bronkopnömoni (% 1.32), verminöz pnömoni (% 1.12), intersitisyel pnömoni (% 0.76) ve fibrinöz bronkopnömoni (% 0.24) olarak gruplandırılmış, ayrıca 17 olguda (% 0.68) pulmoner adenomatozise rastlanmıştır. Mikrobiyolojik yoklamaya tabi tutulan 65 pnömonili akciğerden yapılan ekimlerde başta Staph. aureus (% 22.25) olmak üzere değişik etkenler tek başına veya miks olarak izole ve identifiye edilmiştir.
Kars,etiyoloji,zatürre,koyun,patoloji
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale