Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi nde görülen bakteriyel sığır ve koyun abortlarının etiyolojik ve patolojik yönden incelenmesi
Yavuz Selim Sağlam
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Ss Türkütanıt
R Taştan
H Bozoğlu
Prof. Dr. Salih OTLU
Araştırmada Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde 1994-1996 tarihleri arasında 96 inek ve 119 koyun atık fötüslerinin bakteriyolojik etiyolojisi ve patolojik bulguları incelendi. Erzurum Bölgesinde atık inek fötüslerinde % 42.25 Brucella spp., %1.40 Haemophilus somnus, %1.40 Corynebacterium spp., koyun fötüslerimde % 45.23 Brucella spp., % 2.38 Corynebacterium spp., % 5.95 Salmonella abortus ovis ve % 3.57 oranında Campylobacter fetus subspp; Kars Böl¬gesinde, inek fötüslerinde, % 40 Brucella spp., abortus, % 1.04 Campylobacter fetus subspp, koyun fötüslerında, % 5.70 Campylobacter fetus spp, % 5.71 Salmonella abortus ovis ve % 1.19 oranında Streptococcus spp. izole edildi. Olguların ortalama % 54.81'inde bakteri saptanamadı. Histopatolojik incelemelerde, kataral bronkopnömoni, irinsiz in-tersitisyel nefritis, karaciğerde yaygın ya da fokal nekrozlar, hepatositlerde dejenerasyonlar gözlendi. Ayrıca 3 inek ve 4 koyun fötüsünde konjenital malformasyon olarak, skolipz, artroz, prognati, ihtiyozis konjenita ve serebellar hipoplazi belirlendi.
Brucella,sığır,Kuzeydoğu Anadolu,etiyoloji,patojenler,Doğu Anadolu Bölgesi,Campylobacter,koyun,yavru atma,bakteriyel hastalıklar
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı VETERİNER BİLİMLERİ DERGİSİ