Yarışlardan Çıkarılmış Arap Aygırlarında Bazı Androlojik Muayeneler
Ömer Orkun Demiral
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Savaş YILDIZ
Bu çalışmada, yaşları 8-12 arasında değişen ve yarışlardan çıkarılmış 18 safkan Arap ırkı aygırın damızlık olarak kulla­nılması amacıyla bazı androlojik muayene ve değerlendirmeler yapılmıştır. Bu amaçla cinsel istekleri ve aşım davranışları test edile­rek, spermatolojik parametreleri saptamış damızlık olarak kullanılabilirlikleri araştırılmıştır. Aygırların östrusdaki bir kısrak varlığın­da gösterdikleri cinsel istek (libido sexualis), aşım davranışları (yaklaşma, atlama, kavrama ve yüklenme) ve sun'i vaginaya uyumları 0-5 arasında puanlanmıştır. Onsekiz aygırın herbirinden birbirini takip eden günlerde olmak üzere suni vagina ile üç kez ejakülat alınmış ve toplam 54 ejekülat muayene edilmiştir. Alman ejekülatlarda sperma miktarı, spermatozoa motilitesi, spermatozoa yoğun­luğu, anormal spermatozoa oranı, ölü spermatozoa oranı ve sperma pH değerleri saptanmıştır. Muayene edilen 18 aygırdan 4'ü normospermik, 12'si disspermik, l'i ise nekrospermik olarak değerlendirilmiştir. Bir aygırda cinsel istek ve aşım davranışını göz­lenmemiş ve sperma alınamamıştır. Elde edilen sonuçlara göre, aygırların yarışlardan çıkarıldıktan hemen sonra damızlık olarak kullanılamayacağı, ancak düzenli aralıklarla sperma alınması, bakım ve besleme koşullarının iyileştirilmesi ve ortama adaptasyonları sonucunda bireysel özelliklere bağlı olarak cinsel istek gösterebilecekleri ve sperma alınabileceği sonucuna varılmıştır.
Arap atı,spermatozoa,pH,yarış performansı,cinsellik içgüdüsü,aygır,ejakülat derecesi,Equidae,yarış atı,ejakülasyon,cinsel davranış,at
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ankara Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi