Erkeklerde İmmunolojik İnfertiliteye Genel Bir Bakış
Prof. Dr. Savaş YILDIZ
Kutlay Gürbulak
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Dölveriminin aksaması olarak tanımlanan infertilite, hayvan ıslahı ve yetiştiriciliğinde amaçlanan ekonomik verimi doğrudan etkilemesi nedeniyle, öteden beri bu sektörün en önemli sorunlarından birisi olmuştur. Bakım ve beslemeye, genital organların doğmasal veya edinsel bozukluklarına, enfeksiyöz faktörlere ve yaş durumuna bağlı olarak ortaya çıkabilen infertilite olgularının elimine edilmesine yönelik araştırmalar hala güncelliğini korumaktadır. Son zamanlarda bu etkenlerin dışında sebebi bilinmeyen ya da açıklanamayan infertilite olguları, immünolojik infertiliteye dikkati çekmektedir. İmmünolojik infertilite, hem erkeklerde infertiliteye neden olan asıl etkenin önceden tespitine gereksinim duyulmasına, hem de buna bağlı olarak tedavide geç kalınması nedeniyle diğer infertilite olgularına göre daha fazla verim kayıplarına neden olabilmektedir. Sunulan derlemede, erkeklerde ortaya çıkan immünolojik infertilite ve teşhis metotları hakkında genel olarak bilgi verilmiştir.
spermatozoa,teşhis,kısırlık,immünoloji,çiftlik hayvanları,antikor,erkek hayvanlar,tanı teknikleri
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi