Koç Spermasının Farklı Antioksidanlar İçeren Sulandırıcılarla Kısa Süreli Saklanması
Prof. Dr. Savaş YILDIZ
Ali Daşkın
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma ile, koç spermasının kısa süreli (+5°C'de) saklamasında sulandırıcıya farklı antioksidanlar katarak spermatozoanın motil kalma süresi ve fertil ömrünün uzatılması amaçlanmıştır. Sperma 4 adet Akkaraman ırkı koçtan düzenli olarak haftada iki kez olmak üzere suni vagen yöntemi ile alınmıştır. Çalışmada ana sulandırıcı olarak kullanılan tris-sitrik asit-glukoz-yumurta şansı sulandırıcısına ergothionin (0.03 mg/ml), seminal plazma (1 ml), askorbik asit (10 mM), süperoksit dismutaz (800 IU/ml) ayrı ayrı olmak üzere ve bu maddelerin belirtilen miktarlardaki kombinasyonu ilave edilerek 5 farklı sulandırıcı grubu elde edilmiştir. Kontrol grubu olarak ise antioksidan ilave edilmemiş tris -sitrik asit- glukoz - yumurta şansı sulandırıcısı kullanılmıştır. Eşit hacimlerde bölünen miks ejekülatlar 1:5 oranında sulandırılmıştır. Sulandırılan spermalarda motilite, ölü spermatozoa oranı, anormal spermatozoa oranı ve pH parametreleri 0. saatten 72. saate kadar 12 saat aralıklarla değerlendirilmiş ve kaydedilmiştir. En yüksek ortalama motilite ve en düşük ölü ve anormal spermatozoa oranları 72. saat sonunda kombine ve ergothionin sulandırıcı gruplarında elde edilirken; en düşük motilite, en yüksek ölü ve anormal spermatozoa oranları seminal plazma sulandırıcı grubunda elde edilmiştir. Çalışmanın 0-72. saatleri arasında tüm spermatolojik parametreler için grup ortalamaları arasında anlamlı düzeyde fark olduğu tespit edilmiştir (P<0.001). Sonuç olarak, koç spermasının kısa süreli saklanmasında sulandırıcıya katılan antioksidanlardan ergothionin ve araştırmada kullanılan antioksidanlardan oluşturulmuş kombine sulandırıcısının diğer sulandırıcılara göre daha başarılı sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.
depolama ömrü,motilite,spermatozoa,serbest radikaller,sperm,soğuk depolama,koç,döl verimi,anormallikler,ölüm oranı,antioksidanlar
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi