The Effect of hCG and Gentamicin Administration Related to Artificial Insemination Following Oestrus Synchronisation Upon the Calving Rates in Repeat Breeder Cows
Prof. Dr. Yavuz ÖZTÜRKLER
Ömer Uçar
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Savaş YILDIZ
Örsan Güngör
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Eymen Toprak Yazgı
Bu çalışmada, repeat breeder (RB) ineklerde östrus sinkronizasyonu (ÖS) sonrası sun'i tohumlamaya (ST) bağlı hCG ve Gentamisin kullanılarak doğum oranlarının (DO) artırılması amaçlanmıştır. Çalışmada, değişik ırk ve yaşlardaki toplam 56 adet RB inek kullanıldı. İnekler, ilk grubu tedavi, diğeri ise kontrol olmak üzere iki gruba ayrıldı. Grup l'e (n=36). i.m. 25 mg Dinoprost Tromethamine, bir $PGF_{2alpha}$ analoğu (Dinolytic-ECZACIBAŞI) enjeksiyonu (2 kez, 11 gün ara) ile OS sonrası 72. ve 96. saatlerde intrauterin yolla ST yapıldı. Ayrıca, 72. saatte i.v. 1.500 IU hCG (Pregnyl-ORGANON) enjeksiyonu ve 96. saatten 30 dak. sonra 50 cc %0,9 NaCl çözeltisi içinde 250 mg Gentamisin sulphate (Gentasol-ECZACIBAŞI) intrauterin yolla uygulandı. Grup 2'ye (n=20), OS (yukarıdaki gibi) sonrası sadece 72. ve 96. saatlerde ST yapıldı. ST'lardan 280 (± 10) gün sonraki DO'ları kaydedildi. Kullanılan tedavi yöntemlerinin DO üzerine önemli bir etkisi gözlendi (P<0.001, F=51.46). Grup 1'deki DO (%38,89 ± 1,37) Grup 2'dekinden (%15.00 ± 1,83) önemli oranda daha yüksekti (P<0.05). Sonuç olarak, repeat breeder ineklerde östrus sinkronizasyonuyla (PGFıa ile) birlikte sun'i tohumlamaya bağlı hCG ve Gentamisin uygulanarak doğum oranlarının artırılabileceği kanısına varıldı.
sığır,kızgınlık dönemi,gentamisin,kızgınlık,buzağı,buzağılama,suni tohumlama,buzağılama oranı
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi