Effects of alpha lipoic acid on intra abdominal adhesion an experimental study in a rat model
Tulay Dıken Allahverdı
Ertugrul Allahverdı
Sadık Yayla
Prof. Dr. Turgay DEPREM
Oguz Merhan
Sevıl Vural
Prof. Dr. Barlas SULU
Yavuz Gunerhan
Neset Koksal
AMAÇ: Çalışma, güçlü bir antioksidan olan alfa lipoik asidin intraabdominal adezyon oluşumu üzerine olan etkisini saptamak amacıyla yapıldı. GEREÇ VE YÖNTEM: Alfa lipoik asit grubu (Grup I), kontrol grubu (Grup II, n=8) ve Sham grubu (Grup III, n=8) olmak üzere üç grup üzerinde yürütülen bu çalışmada 250-300 g canlı ağırlığında olan Wistar Albino cinsi 24 adet dişi sıçan kullanıldı. Genel anestezisi eşliğinde orta hat insizyonuyla laparotomi yapıldıktan sonra Grup I ve Grup II'de çekumun antimezenterik tarafında adezyon modeli oluşturuldu. Grup I'e 50 mg/kg alfa lipoik asid intraperitoneal (IP) olarak verilirken Grup II'de cerrahi işlem yapıldı fakat herhangi bir ilaç uygulanmadı. Grup III'te ise sadece laparatomi yapıldı. Sıçanlar 10. gün sonunda sakrifiye edilip makroskopik skorlama yapıldı ve doku örnekleri alınarak biyokimyasal ve histopatolojik değerlendirmeye tabi tutuldu. BULGULAR: Makroskopik skorlamada ve histopatolojik incelemede Grup I'de, Grup II'ye göre adezyon derecesinin ve malondialdehid düzeyinin azaldığı (p<0.01), glutation düzeyinin ise arttığı (p<0.01) tespit edildi. TARTIŞMA: Çalışma bulguları, alfa lipoik asidin IP olarak uygulandığında intraabdominal adezyonu kontrol grubuna göre belirgin derecede azalttığı (p<0.01) tespit edildi.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Trauma and Emergency Surgery
Dergi ISSN 1306-696X
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded