Örgütsel Özdeşleşme Algısının Sanal Kaytarma Davranışına Etkisi: Bir Kamu Kurumunda Araştırma
Prof. Dr. Sebahattin YILDIZ
Fatime Biçim
Örgütsel özdeşleşme algısının sanal kaytarma davranışınaetkisini tespit etmek bu araştırmanın temel amacıdır. Araştırmanın diğer amaçları kamu çalışanlarının sanal kaytarma davranışlarının ve örgütsel özdeşleşme algılarının demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymaktır.Araştırmanın evrenini İstanbul’daki bir Belediye çalışanlarıoluşturmaktadır. Araştırmanın türü hipotez içeren araştırmaşeklindedir. Veriler anket aracılığı ile toplanmıştır. Kolayda örneklem yöntemi ile 304 çalışana ulaşılmıştır. Verilerin analizinde, frekans dağılımları, faktör analizi, güvenirlik analizi, korelasyon, regresyon ve farklılık analizleri uygulanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre örgütsel özdeşleşmenin sanal kaytarmanın “sapkınlık” ve “bağımlılık” boyutlarına etkisi gözlenmemişken “kişisel gelişim” boyutunu pozitif yönde etkilediğiortaya çıkmıştır. Ayrıca örgütsel özdeşleşme algısı cinsiyet veeğitim durumu değişkenlerine göre; bağımlılık gerekçeli sanalkaytarma davranışı cinsiyet ve yaş değişkenine göre; kişisel gelişim gerekçeli sanal kaytarma davranışı çalışma süresi değişkenine göre anlamlı farklılıklar göstermiştir. Araştırma sonucunda gelecek çalışmalar için öneriler getirilmiştir.
Dergi Adı Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 10-2020