A Cultural Perspective of The Glass Cliff Phenomenon
Prof. Dr. Sebahattin YILDIZ
Mehmet Fatih Vural
Ardahan Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı cinsiyet ayrımcılığıyla ilgili güncel bir kavram olan cam uçurum fenomeninin dişillik seviyesi kısmen yüksek olan Türkiye’de geçerli olup olmadığını araştırmaktır. Örnekleme metodu kolayda örnekleme iken veri toplama aracı ankettir. Çalışma iş dünyasındaki 240 yöneticiye uygulanmıştır ve bir cam uçurum pozisyonuna atamada “uygunluk, liderlik ve güven” boyutları dikkate alınmıştır. Bulgular göstermiştir ki yöneticiler şirket performansının kötü olduğu bir senaryoda, kadın yönetici adayını CEO olarak tercih etmemişlerdir. Buna göre bağlamsal temeller dikkate alındığında erilliğin baskın olduğu Birleşik Krallıkta psikolog olan Ryan ve Haslam tarafından ortaya atılan cam uçurum kavramının erillik seviyesinin kısmen düşük olduğu Türkiye’de geçerli olamayabileceği söylenebilir.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ege Akademik Bakış