Kadınların Kariyer Gelişimi İçin Stratejiler: Özel Sektörde Çalışan Kadınlar Üzerine Bir Araştırma
Prof. Dr. Sebahattin YILDIZ
Mehmet Fatih Vural
Ardahan Üniversitesi, Türkiye
Gülten Savcı
Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, şirketlerde kadınların üst kademe yönetimpozisyonlarına çıkmasında cam tavan, cam uçurum, cam asansör, camlabirent, çifte açmaz ve göstermecilik gibi kariyer engelleriniyaratmaktadır. Kadınların, üst kademe yönetim pozisyonlarınayükselebilmeleri için, bu görünmeyen engelleri aşmalarını sağlayacakstratejiler geliştirdikleri saptanmıştır. Bu araştırmanın amacı, kadınlarınkariyer gelişimi için hangi stratejilerin (cam tavanı aşma stratejileri)daha önemli olduğunu açıklamaktır. Araştırma neden sonuç ilişkisi(açıklayıcı) şeklinde tasarlanmıştır. Veri toplama tekniği ankettir. Chen(2005) tarafından geliştirilen ve Yoğun-Erçen (2008) tarafındanuyarlanan beş boyuta ait 15 soruluk kariyer gelişimi ölçeği ile yazarlartarafından ilave edilen bir boyuta ait 3 soru yoluyla veriler toplanmıştır.Terfi etme düzeyi ise terfi etme sayısı ile ölçülmüştür. Kolaydaörnekleme yoluyla Kars ve Erzurum ilinde özel sektörde(telekomünikasyon) en az bir kez terfi alan 77 kadın çalışanaulaşılmıştır. Araştırma sonucunda genel ve mesleki eğitim alma, sosyalilişkiler geliştirme, kariyer programlarına katılma, mentörden yardımalma, yüksek performans sergileme ve kişisel yaşamdan feragat etmeşeklindeki kariyer geliştirme stratejilerinden sadece “kariyerprogramlarına katılma” stratejisinin kadınların terfi etmesini pozitifyönde ve anlamlı olarak etkilediği ortaya çıkmıştır.
Dergi Adı Kadın/Woman 2000
Basım Tarihi 06-2018