Şirketlerin Entelektüel Sermayesi ve Kredi Derecelendirme Notu Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma
Cebrail Meydan
Prof. Dr. Sebahattin YILDIZ
Bir şirketin gerçek değerini yansıtan ve görünmeyen nitelikteki hayati varlıkları olan entelektüelsermayesindeki iyileşmeler, şirketin kredi derecelendirme notunu arttırabilecektir. Bu araştırmanınamacı, Türkiyede bağımsız derecelendirme kuruluşlarından kredi derecelendirme notu almışşirketlerin entelektüel sermayeleri ile aldığı kredi notu arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır.Araştırmanın yöntemi hipotez içeren niteliktedir. Araştırmanın veri toplama araçları Borsa İstanbulendeksleri ve Fitch, Moodys , S&P, JCR EurasiaRatingvb gibi derecelendirme şirketlerininraporlarıdır. Entelektüel sermaye piyasa değeri defter değeri oranı ile ölçülmüştür. Yapılankorelasyon analizi bulgularına göre, şirketlerin entelektüel sermayeleri ile almış oldukları kredinotları arasında anlamlı bir ilişki ortaya çıkmamıştır. Sonuçta, ilerleyen çalışmalar için önerilerverilmiştir.
Dergi Adı Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi
Dergi ISSN 2148- 029X