Entelektüel Sermayenin Ölçümü Üzerine Bankacılık Sektöründe Bir Araştırma
Prof. Dr. Sebahattin YILDIZ
Entelektüel sermayenin ölçülmesi ve raporlanması, entelektüel sermaye unsurlarını görünür hale getirecek ve sektörel karşılaştırmalara imkan sağlayacaktır. Entelektüel sermayenin ölçümünde kullanılan yöntemler entelektüel sermayeyi bir bütün olarak ve unsurları bazında ölçen yöntemlerdir. Bu araştırmanın amacı, literatürde ençok kullanılan entelektüel sermaye ölçüm yöntemleri olan Piyasa Değeri Defter Değeri Orahı, Piyasa Değeri Defter Değeri Farkı ve Entelektüel Sermaye Unsurların (insan sermayesi, yapısal sermaye ve müşteri sermayesi) Algısal Ölçümü yöntemleri kullanılarak bankaların entelektüel sermayesini ölçmektir. Araştırmanın sonucunda, her üç yöntemde de Türkiye Garanti Bankası, Akbank, Türkiye İş Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası'nm entelektüel sermayesi üst sıralarda iken Şekerbank, Tekstil Bank, Türk Ekonomi Bankası ve Alternatif Bank'm entelektüel sermayesi alt sıralarda yer aldığı gözlenmiştir. Araştırmanın literatüre katkısı, Türk Bankacılık Sektörü'nde entelektüel sermaye unsurlarını görünür kılması ve bankalara geliştirmeleri gereken entelektüel sermaye unsurları hakkında Öneriler getirmesidir.
bankalar,Türkiye,ölçme,entellektüel sermaye
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale