Sürekli Denetim Uygulamalarının Temel Amaçları ve Sürekli Denetimin Uygulanma Koşulları: İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nda Bir Araştırma
Dr. Öğr. Üyesi Seda AĞGÜL
Turan Öndeş
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Amaç – Bu araştırmanın amacı, İstanbul Sanayi Odası (İSO)’nın belirlediği 2018 yılı Türkiye’nin 500Büyük Sanayi Kuruluşu’ndaki sürekli denetim uygulamalarının temel amaçlarını ve sürekli denetiminuygulanma koşullarını ortaya koymaktır.Yöntem – Araştırmada anket yöntemi kullanılmış ve hazırlanan anket şirketlerin muhasebe/denetimdepartmanı çalışanlarına uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler SPSS ve AMOS programlarıkullanılarak analize tabi tutulmuştur. Anketlerin güvenilirliğini ve geçerliliğini belirlemek amacıylaaçımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Araştırmada ölçüm modelinin güvenilirliğini ortayakoymak adına doğrulayıcı faktör analizinin yanı sıra bileşik güvenilirlik (CR) testinden deyararlanılmıştır. Ayrıca sürekli denetim uygulamalarının temel amaçları ve sürekli denetiminuygulanma koşullarına dair tanımlayıcı istatistiklere yer verilmiştir.Bulgular – Araştırmaya katılan şirketlerin sürekli denetimin temel amaçlarını özümsedikleri, süreklidenetime yönelik olumlu bir bakış açısına sahip oldukları, sürekli denetimin uygulanma koşullarıhakkında bilgi sahibi oldukları ve sürekli denetimi avantajlı olarak gördükleri belirlenmiştir.Tartışma – Araştırmaya katılan şirketlerin tümü, sürekli denetimden olan beklentilerine karşılıkbulduğunu ifade etmiştir. Bu bağlamda sürekli denetimin beklenen faydalarının gerçekleştiği veşirketlerin sürekli denetim uygulamalarından tatmin oldukları sonucu çıkarılabilir. Elde edilen bu sonuç,sürekli denetim faaliyetlerini henüz iç denetim sistemleriyle bütünleştirmemiş olan şirketler için itici birgüç niteliğinde olup onları sürekli denetim uygulamalarına geçme konusunda motive edici olabilir.
Dergi Adı İşletme Araştırmaları Dergisi
Basım Tarihi 12-2020