Yatırımcıların Duygusal Zekâ Alt Boyutlarından Stres Yönetimlerinin ve Genel Ruh Hallerinin Aldıkları Yatırım Kararları Üzerine Etkisi
Dr. Öğr. Üyesi Seda AĞGÜL
Bener Güngör
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Amaç – Bu makalenin amacı, bireysel yatırımcıların belirli finansal araçlara yatırım yaparken,verdikleri yatırım kararlarının, sahip oldukları duygusal zekâ alt boyutlarından stres yönetimi vegenel ruh halleri ile ilişkisinin olup olmadığını incelemektir.Yöntem – Belirlenen örneklemden veri elde etmek üzere, Bar-On’un Duygusal Zekâ Ölçeği veKaya’nın yatırım kararları ölçeği kullanılmıştır. Bu araştırmadan elde edilen veriler, SPSSprogramı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada, duygusal zekâ, boyutları ve modelleri ileyatırım kararlarına ilişkin konulara değinilmiş, uygulama bölümünde ise yatırımcıların stresyönetim düzeyleri ile genel ruh hallerinin, finansal araçlara yatırım kararları üzerindeki etkisiaraştırılmıştır.Bulgular – Borsa İstanbul’da yatırım yapan bireysel yatırımcıların yatırım kararlarını alırkenduygusal zekâlarından etkilendikleri belirlenmiştir. Bu bağlamda, yatırımcı özellikleriyle,duygusal zekânın alt boyutları olan stres yönetimi ve genel ruh hali arasında anlamlı farklılıklartespit edilmiştir.Tartışma – Çalışmada, duygusal zekanın yatırımcılar üzerinde tahmin edilenden daha fazlaetkisinin olduğu ortaya konulmuştur. Literatürde, hakkında yeteri kadar çalışma olmayandavranışsal finansın önemi vurgulanmaya çalışılmış, ilgili yazına katkı sağlaması amaçlanmıştır.Bu araştırma, daha güncelleştirilerek ve daha farklı grup yatırımcıları veya şirketler üzerineyapılarak ilgili yazına katkı sağlanabilir.
Dergi Adı İşletme Araştırmaları Dergisi
Basım Tarihi 11-2019