Heart of Darkness and The Beach of Falesá: Promoting or Subverting Imperialism and Social Darwinism
Dr. Öğr. Üyesi Selçuk ŞENTÜRK
Bu çalışma, 19. yüzyılda ırkçı söylemlerle sömürgeciliği hızlandıran sosyal Darwinizm veemperyalizmi Heart of Darkness (1899) ve The Falesá Beach (1892) romanlarınıtartışmanın merkezine alarak incelemeyi amaçlamaktadır. Her iki eser sırasıyla Kongo veSomoa olmak üzere farklı yerleşim yerlerini ele alan, Joseph Conrad ve Robert LouisStevenson gibi farklı yazın kültürüne sahip yazarlar tarafından kaleme alınsa da 19. yüzyılimparatorluk ve sömürgecilik söylemlerine benzer yönlerden ışık tutmaktadır. Makaleninilk bölümü emperyalizm, sosyal Darwinizm, ırkçılık ve bunların ilgili eserlerdeyansımaları ve birbirleri ile olan ilişkisine odaklanacaktır. Daha sonra, eserler veyazarların emperyalizm ve sosyal Darwinizme olan mesafeleri ya da eleştirel duruşlarıkarşılaştırmalı olarak tematik yöntem ile değerlendirilecektir. Makale, The Beach ofFalesá’daki beyaz adam Wiltshire ve Heart of Darkness’daki Marlow’un sırasıyla Kongove Somoa’ya olan yolculuklarını sömürü ve üstünlük gibi emperyal arayışlarla başlattığınıancak her ikisinin de yolcukları boyunca bir aydınlatma ve katarsis hissi yaşadıklarını veaslında gerçek vahşi ve uygar olanın siyasetiyle tam olarak emperyalizmin kalbindekarşılaştıkları sonucuna varmaktadır.
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 12-2020
Makale Linki https://www.kafkas.edu.tr/dosyalar/sobedergi/file/26/0920Heart20of20Darkness20and20The20Beach20of20FalesC3A120Promoting20or20Subverting20Imperialism20and20Social20Darwinism.pdf