27 Mayıs Darbesi Sürecinde Basında İstanbul-Ankara Öğrenci Olayları
Prof. Dr. Selçuk URAL
Sema Akılmak Topçu
Öz: 18 Nisan 1960’da Tahkikat Komisyonu ve 27 Nisan’da bu komisyona geniş yetkiler tanıyan Salahiyetler Kanunu’nun mecliste kabul edilmesinden bir gün sonra İstanbul ve Ankara’da üniversite öğrencilerinin başını çektiği protesto gösterileri başladı. Demokrat Parti hükümeti tarafından bu iki şehirde sıkıyönetim ilan edilerek sert tedbirler uygulandı. Bu tedbirler kapsamında basına da müdahale edildi ve protestolarla ilgili her türlü haber yapılması yasaklandı. Yasaklara riayet etmeyen gazetelere bir müddet kapatma cezası verilirken, ilgili nüshaları toplatıldı. Bu nedenle 27 Mayıs darbesine kadar dönemin gazetelerinde İstanbul ve Ankara’daki olaylarla ilgili haberlere rastlamak adeta imkânsızdır. Darbeden sonra cuntacılar müdahalenin meşruiyetini kamuoyuna anlatmak için DP iktidarını akıllara durgunluk veren suçlamalarla itham etmeye başladılar. İstanbul-Ankara olaylarında çok sayıda öğrencinin hükümet tarafından canice öldürüldüğü, cesetlerinin yem makinalarında kıyılıp toz haline getirildiği iddiaları basında geniş yer buldu. Hatta dönemin gazeteleri hayatını kaybeden öğrenciler adına anıt yapılması için kampanyalar başlattılar. Harp Okulu öğrencilerinin ortadan kaldırılması için planlar yapıldığı, gömülmüş silah ve askeri malzemeler bulunduğu gibi iddialara da dönemin gazetelerinde rastlanmaktadır.
Basın,27 Mayıs,İstanbul-Ankara Olayları,DP
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Ensitüsü Dergisi