ATATÜRK DÖNEMİ IĞDIR DA NÜFUS SAYIMLARI 1923 1938
Prof. Dr. Selçuk URAL
Prof. Dr. Nebahat ARSLAN
Birinci Dünya Savaşı ve Milli Mücadele'nin ardından ülkenin demografik yapısında önemli değişimler oldu. Hem yapılan savaşlar hem de savaş sonrası yapılan mübadele anlaşmaları ülke nüfusunu nitelik ve nicelik olarak değişime uğrattı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından 1923-1938 yılları arasında ülke nüfusunun mevcut durumunun tespiti için ilk nüfus sayımı 1927'de yapılırken, ikinci nüfus sayımı ise 1935'yapıldı. Iğdır 1927 Nüfus sayımında Bayazıt Vilayeti'ne bağlı iken 1935'te ise Kars Vilayetine bağlıydı. Yapılan nüfus sayımlarında oldukça ayrıntılı bilgiler yer aldı. Bu bilgiler ışığında Iğdır nüfusu, medeni hali, yaşı, mesleği, dini, ana dili ve engelli olup olmama durumuna ilişkin pek çok başlık altında ele alındı.
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 12-2016