Yabani ve Evcil Hayvanların Neden Olduğu Cerrahi Problemlerin Değerlendirilmesi Üzerine Retrospektif Bir Çalışma
Prof. Dr. Başak KURT
Bu retrospektif çalışmada 6 yıllık periyotta (2012-2018) Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Kliniğinegetirilmiş olan hastalarda, yabani ve evcil hayvanların neden olduğu cerrahi problemlerin değerlendirilmesi amaçlandı.Bu süre içerisinde kliniklerimize getirilen 4239 hastanın 159’unda hayvan saldırıları sonucu oluşmuş cerrahi problembelirlendi. Olguların 75’i büyük ruminant, 67’si karnivor, 9’u at ve 8’i küçük ruminant idi. Olguların 68’i köpek ısırığı, 53’üboynuz darbesi, 12’si yavrunun üzerine basma, 12’si kurt saldırısı, 5’i at ısırığı, 4’ü yılan sokması, 2’si çifte darbesi, 1’iaşıma bağlı travma, 1’i ayı ve 1’i sansar saldırısıydı. Hastalık tanısı konulduktan sonra probleme yönelik sağaltımlarıyapılan hayvanların 135’i iyileştirildi, 19’u kesime sevk edildi, 3’ünde ötenazi ve 2’sinde amputasyon gerçekleştirildi.Sonuç olarak hayvanlar, diğer hayvanların saldırılarından zarar görmekte, daha çok kendi türleri ve hemcinsleri tarafındantravmaya uğratılmaktadırlar. Özellikle çiftlik hayvanlarında rastlanan olguların önlenmesi için boynuz köreltmeninzamanında yapılması ve barınak şartlarının düzenlenmesi konusunda hayvan sahipleri bilinçlendirilmelidir. Sahipsizhayvanlara barınak sağlanmalı, popülasyon kontrol altında tutulmalı, evcil ve yabani hayvanların yaşam alanları birbirindenayrılmalıdır.
Dergi Adı Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 08-2018