The Examination of the Relationship Between Brain Damage and Dental Restorative Filling Materials: An invivo Study
Prof. Dr. Selina AKSAK KARAMEŞE
Doç. Dr. İsmail CAN
Mustafa Düzyol
İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Nilgün SEVEN
Mevlüt Albayrak
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Fadime DUMLU
Esra Düzyol
İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Türkiye
Cemal Gündoğdu
Bu çalışmanın amacı, rezin kompozit, amalgam ve cam iyonomer gibi restoratif materyallerin beyin dokusu üzerindeki olası etkilerini araştırmaktır. Otuziki adet Wistar albino sıçan alındı ve restoratif malzemeler boyun bölgesinin arkasına yerleştirildi. 8 hafta sonra beyin dokuları çıkarıldı ve nükleer faktör kappa B (NF-Κb)/p65 ve hematoksilin & eosin boyama metodları ile analiz yapıldı. Ayrıca, beyin dokusunda; süperoksit dismutaz, katalaz, lipid peroksidaz ve glutatyon düzeyleri tespit edildi. Deney gruplarında kontrol gruplarına göre immünpozitif hücre boyanması daha yoğun olarak gözlendi, ayrıca bu gruplarda nöronal dejenerasyon saptandı. Test sonuçları, tüm restoratif materyal gruplarında kontrol grubuna kıyasla artmış oksidatif stres gösterdi. Kullanılan restoratif materyallerin üçü de beyin dokusu üzerinde ciddi sitotoksik etkilere neden oldu. Ek olarak, beyin dokusunda oksidatif stres oluşmuş olabilir. Restoratif maddelerinin içerdikleri ağır metal bileşikler, restoratif maddelerin sitotoksik etkilerini gösterecek şekilde nöronal dejenerasyona neden oldu ve ayrıca oksidatif strese yol açmış olabilirler.
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of Inonu University Health Services Vocational School
Dergi Tarandığı Indeksler Index Copernicus